Kina u Savetu za ljudska prava UN-a poslala poruku SAD: „Prestanite da kršite ljudska prava“

0
Foto: CRI

Na 46. sastanku Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija razmatrani su rezultati revizije ljudskih prava zemalja učesnica. U svom govoru, predstavnik Kine istakao je da se situacija sa ljudskim pravima u Sjedinjenim Državama i dalje pogoršava i pozvao Sjedinjene Države da odmah prekinu sa kršenjem ljudskih prava i da preduzmu efikasne mere kako bi sprečile dalje pogoršanje stanja ljudskih prava u zemlji.

Predstavnik Kine rekao je da američka strana nije usvojila većinu preporuka koje je Kina dala američkoj Nacionalnoj reviziji za ljudska prava i Kina zbog toga jako žali. Kina je duboko zabrinuta stalnim pogoršanjem stanja ljudskih prava u SAD-u. Sjedinjene Države nisu preduzele efikasne mere za sprečavanje i kontrolu epidemije, što je rezultiralo gubitkom stotina hiljada života, međutim, američki političari su izbegavali svoju odgovornost i krivili druge. SAD sprovode tzv. „nacionalizam vakcina“, gomilajući veliku količinu vakcine protiv koronavirusa daleko iznad potreba svog stanovništva, a odbijaju da obezbede vakcine drugim zemljama, uključujući svoje saveznike.

Kineski predstavnik istakao je da su rasna diskriminacija i policijsko nasilje u SAD-u i dalje vrlo ozbiljni. Počinioci odgovorni za takvo nasilje su na slobodi, a muslimani, izbeglice i imigranti se suočavaju sa pretnjama, diskriminacijom i ksenofobičnim izjavama i delima. Prethodne oružane intervencije SAD-a rezultirale su smrću velikog broja civila u drugim zemljama, a američki vojnici su neselektivno ubijali i mučili nevine ljude u prekomorskim vojnim operacijama. SAD su nametnule jednostrane mere prinude koje su ozbiljno kršile međunarodno pravo u pojedinim zemljama u razvoju, što je dovelo do ozbiljnog kršenja ljudskih prava i humanitarne krize.

SAD ne samo da se ne izvinjavaju, niti vrše neku kompenzaciju zbog svoje zločinačke istorije, već bezobzirno kleveću druge zemlje iz političkih razloga.

Predstavnik Kine pozvao je SAD da iskoriste priliku da sprovedu reviziju ljudskih prava zemalja učesnica i da odmah zaustave sva kršenja ljudskih prava i da preduzmu konkretne mere da spreče dalje pogoršanje stanja ljudskih prava.