Kina se suočava sa optužbama velikih sila da je prekršila međunarodne obaveze oko Hongkonga

0
Foto: Profimedia

Velika Britanija, SAD, Kanada i Australija optužili su danas Peking da krši svoje međunarodne obaveze usvajanjem sporne odredbe o bezbednosti u Hongkongu u kineskom parlamentu.  

Kineski parlament danas je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong kao odgovor na prošlogodišnje proteste u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

“Odluka Kine da nametne novi zakon o bezbednosti Hongkongu je u direktnoj suprotnosti sa njenim međunarodnim obavezama prema principima zajedničke deklaracije koju su potpisale Kina i Velika Britanija, koja je pravno obavezujuća i registrovana u UN”, rekli su šefovi diplomatije te četiri zemlje u zajedničkom saopštenju i izrazili “duboku zabrinutost”.

Po njihovoj oceni taj zakon bi ograničio slobode stanovništva Hongkonga i dramatično smanjio autonomiju i sistem koji ga je napravio toliko prosperitetnim i dodali da zakon otvara put za “sudska gonjenja iz političkih razloga”.

Četiri zemlje potpisnice navele su da su “izuzetno zabrinute” da ne dođe do pojačanja podela unutar društva Hongkonga i pozivaju Peking da “radi sa narodom Hongkonga da nađe prihvatljivo rešenje za obe strane”.

Za Peking je usvajanje tog zakona bio prioritet posle ogromnih demonstracija tokom 2019, protiv centralnih vlasti, a tokom kojih je izbijalo nasilje između demonstranata i policije i koje su pothranjivale separatistička osećanja. 

Prodemokratski protivnici uticaja Pekinga na toj teritoriji kažu da zakon otvara put ka nazadovanju bez presedana u slobodama te finansijske metropole od sedam miliona stanovnika.

(Beta)