Kina ratifikovala RCEP, čekaju se druge članice

0
Fotografija: CRI

Kina je ratifikovala Sporazum o regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu (RCEP) i izrazila nadu se da će i druge zemlje članice to što pre uraditi, rekao je u ponedeljak kineski ministar trgovine Vang Ventao.

„Što pre sporazum stupi na snagu, to će brže imati koristi ljudi iz zemalja članica“, rekao je Vang na godišnjeg zasedanju Svekineskog narodnog kongresa.

Sporazum koji je potpisalo 15 azijsko-pacifičkih zemalja u novembru 2020. treba da ratifikuje šest zemalja ASEAN-a (Asocijacija država jugoistočne Azije) i tri zemlje koje nisu članice ASEAN-a da bi stupio na snagu.

Potpisnice se nadaju da će najveći svetski blok slobodne trgovine, biti podsticaj za pandemijom pogođene ekonomije regiona. Članice RCEP-a pokrivaju približno 30 odsto svetskog BDP-a, a prema sporazumu trebalo bi da međusobno smanje carine za čak 90 odsto.

Predviđa se da bi sporazum mogao da poveća trgovinu među članicama za 428 milijardi dolara, doda 500 milijardi dolara globalnom izvozu i poboljša nacionalni dohodak 15 zemalja za 186 milijardi dolara do 2030. godine, prema Peterson institutu za međunarodnu ekonomiju (PIIE) u Vašingtonu.