Kina poziva SAD da prestanu sa mešanjem u njene unutrašnje poslove

2
Foto: CRI

Član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CK KPK) i direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove CK-a Jang Đieči i državni savetnik i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji razgovarali su 18. i 19. marta na kinesko-američkom strateškom dijalogu na visokom nivou sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i pomoćnikom predsednika za nacionalnu bezbednost Džekom Salivenom u Enkoridžu na Aljasci.

Dve strane su imale iscrpne i konstruktivne razgovore o sopstvenim unutrašnjim i spoljnim politikama, bilateralnim odnosima, međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničke važnosti. Dve strane su ocenile da su razgovori blagovremeni, korisni i doprineli jačanju međusobnog razumevanja.

Kineski predstavnici su istakli da je kineska delegacija na dijalog došla na poziv američke strane. Za vreme Kineske nove godine, predsednik Kine Si Đinping i američki predsednik Džo Bajden su se u telefonskom razgovoru složili da će dve zemlje jačati komunikaciju, upravljati nesuglasicama i proširiti saradnju, što je dalo uputstvo za razvoj kinesko-američkih odnosa u narednom periodu. Učešće Kine na strateškom dijalogu u Enkoridžu je važan korak za realizaciju konsenzusa i odluke lidera dve zemlje. U proteklih nekoliko godina, zbog nerazumnog potiskivanja legitimnih prava i interesa Kine, njeni odnosi sa SAD su naišli na ozbiljne poteškoće bez presedana. Ova situacija je naškodila interesima dva naroda i naštetila stabilnosti i razvoju sveta i ne bi trebalo da se nastavi.

Kineska strana je tokom sastanka na Aljasci istakla da je status vladajuće stranke KPK u Kini izbor istorije i naroda. Razvoj Kine se ne može odvojiti od rukovodstva KPK-a. Kina neće drugim zemljama nametati svoje demokratsko uređenje i sistem vrednosti, a istovremeno odlučno čuva svoje politički sistem i vrednosti, protivi se ponašanjima drugih zemalja da pod plaštom ljudskih prava klevetaju Kinu i mešaju se u njene unutrašnje poslove.

Kina nema nameru da se meša u američke unutrašnje poslove, niti pokušava da koleba ili zameni poziciju i ulogu SAD-a u svetu. Istovremeno, SAD treba da zauzmu pravedan pristup u odnosu na političko uređenje, razvojni put, niz političkih smernica Kine, kao i ulozi Kine na globalnoj sceni.

Kineski predstavnici su tokom sastanka sa američkim predstavnicima naglasili da će Kina nastaviti da odlučno insistira na samostalnoj i mirnoj diplomatskoj politici, odlučno čuvati suverenitet države i dostojanstvo nacije, odlučno se suprotstvaljati mešanju drugih zemalja u njene unutrašnje stvari. Uspeh Kine je ostvaren u uslovima otvaranja, a njena težnja ka visokokvalitetnom razvoju u budućnosti ostvariće se, takođe, u uslovima višeg stepena otvaranja.

Multilateralizam je važan temelj u postojećem međunarodnom sistemu. Multilateralizam u pravom smislu podrazumeva insistiranje na načelima i principima “Povelje UN”, poštovanje osnovnih normi u međunarodnim odnosima, poštovanje suvereniteta svih država u svetu, uvažavanje kulturnog diverziteta, zalaganje za demokratizaciju međunarodnih odnosa, a pri čemu nema mesta formiranju “manjih grupa”, kretanju u pravcu suprotnom trendu razvoja, podizanju ideološkog zida i obnovi konfrontacija između blokova, rekli su predstavnici Kine.

Kina je spremna sa SAD-om da u multilateralnom mehanizmu na čelu sa UN-om, čuva multilateralizam u pravom smislu, da međunarodnoj zajednici obezbedi više kvalitetnih javnih dobara. Kina i SAD, kao najveća zemlja u razvoju i najveća razvijena zemlja, trebalo bi da zajednički rade na produbljivanju saradnje sever-jug, uključujući saradnju na trećim tržištima okrenutu prema i zemljama u razvoju, kako bi se unapredilo ostvarenje ciljeva održivog razvoja UN-a za 2030. godinu.

Kina i SAD treba da grade međusobno poverenje, razumevanje i saradnju, da osiguraju da se koncentrišu na kvalitetno postupanje sa sopstvenim prioritetima na domaćem planu i svojim razvojem ciljevima. Dve zemlje bi mogle da sarađuju u borbi protiv kovida-19, reagovanju na klimatske promene i oporavku svetske ekonomije, kao tri najaktuelnija zadatka međunarodne zajednice, predložili su predstavnici Kine.

Dve zemlje imaju odgovornost, sposobnost i mudrost da pronađu način na koji se dobro slažu kao dve velike sile sa različitim političkim uređenjem, a to će biti i istorijski doprinos dve zemlje civilizaciji čovečanstva.

U proteklih nekoliko godina, ekstremna antikineska politika, koju je sprovodila prethodna američka administracija, ozbiljno je oštetila interese Kine i kinesko-američke odnose, a Kina je bila primorana da preduzme prikladne i neophodne mere za očuvanje svog suvereniteta, bezbednost i razvojnih interesa. Kina poziva SAD da uklone posledice pogrešne politike prethodne administracije prema Kini, a istovremeno da izbegavaju stvaranje novih problema.

Kineski najviši diplomatski predstavnici su istakli da se pitanje Tajvana odnosi na suverenitet i teritorijalni integritet Kine i tiče se temeljnih interesa Kine, pri tome ona neće učiniti nikakav ustupak.

Izborni sistem u Hongkongu predstavlja regionalni izborni sistem Kine, usavršavanje izbornog sistema u Hongkongu predstavlja unutrašnju stvar Kine, u koje druge zemlje, organizacije i pojedinci nemaju pravo da se mešaju.

Optužba za “genocid” na račun Kine je najveća laž u ovom veku. Kina se nada da će SAD poštujući objektivne činjenice, prestati sa napadom na Kinu pod izgovorom njene politike prema Sinđijangdu, kao i da će prestati sa primenom dvostrukih kriterijuma u borbi protiv terorizma.

Kada je Tibet u pitanju, Dalaj Lama je politički prognanik koji se pod verskim plaštom već dugo vremena bavi antikineskim i separatističkim delatnostima. Kina se nada da će se SAD pridržavati obećanja da je Tibet deo Kine i da neće podržavati tibetanske separatiste, da će ukinuti sankcije kineskim zvaničnicima, kao i da će prestati sa mešanjem u kineske unutrašnje stvari pod izgovorom pitanja vezanih za Tibet.

Kina i SAD su se složile da će u duhu razgovora lidera dve zemlje obavljenog 11. februara, održavati dijalog, razvijati saradnju na obostranu korist, izbegavati pogrešno shvatanje i procenjivanje, sukobe i konfrontaciju i unapređivati zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa. Obe zemlje se zalažu za jačanje dijaloga i saradnje u oblasti klimatskih promena, postigavši saglasnost o formiranju zajedničke radne grupe za reagovanje na klimatske promene.

Dve zemlje će u duhu recipročnosti i uzajamne koristi dogovarati o pitanjima kao što su međusobno davanje pogodnosti delatnostima osoblja konzularnih odeljenja i novinara.

Dve zemlje su takođe razmenile mišljenja o prilagođavanju vizne politike usklađenom sa promenom epidemiološke situacije, kao i o normalizaciji međuljudske razmene.

2 KOMENTARA

Comments are closed.