Kina poziva G20 da se uključi u njenu borbu protiv siromaštva: “Moramo smanjiti teret duga zemljama u razvoju”

0
Fotografija: CRI

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na velike napore na izgradnji sveta zajedničkog prosperiteta bez siromaštva, dok lideri G20 pojačavaju napore da pomognu siromašnim i visokozaduženim zemljama.

Ekonomski uticaj pandemije kovida-19 dominirao je dnevnim redom dvodnevnog samita G20, kojim je predsedavala Saudijska Arabija.

Globalna pandemija bacila je globalnu ekonomiju u duboku recesiju ove godine, a od lidera G20 se poziva da ulože napore da podrže ekonomski oporavak 2021. godine.

U svom govoru na nedeljnom sastanku, Si je rekao da zemlje G20 moraju dati prioritet razvoju kako bi okončale globalno siromaštvo i pružile olakšanje dugu zemljama u razvoju.

„Zemlje G20 moraju smanjiti teret duga zemalja u razvoju i nastaviti da im pružaju neophodnu finansijsku podršku kako bi povećale svoju sposobnost smanjenja siromaštva“, rekao je Si.

Si je rekao da je Kina u potpunosti sprovela Inicijativu za poništavanje duga G20, čiji je ukupni iznos premašio 1,3 milijarde dolara.

Si je rekao i da bi zemlje G20 trebalo da daju punu ulogu digitalnoj ekonomiji i pruže više mogućnosti malim i srednjim kompanijama, ženama i mladima.

Kina je na putu da ostvari svoj cilj iskorenjivanja siromaštva u ruralnim oblastima i eliminisanja regionalnog siromaštva do 2020. godine.

Si je rekao da će Kina u potpunosti primeniti Pariski sporazum i posvećena je ostvarenju svog cilja postizanja ugljeničke neutralnosti do 2060.

„Kina podržava produbljivanje saradnje G20 u smanjenju degradacije zemljišta, očuvanju koralnih grebena i čišćenju plastike iz okeana“, zaključio je Si.