Kina ograničila putovanja američkih zvaničnika u Hongkong: “Ovo je odgovor na sankacije SAD-a…”

0
Profimedia

(Beta) – Kina uvodi restrikcije za putovanja u Hongkong nekim američkim zvaničnicima i drugim osobama kao odgovor na slične mere koje je Vašington uveo kineskim pojedincima, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Nosioci američkih diplomatskih pasoša koji su u poseti Hongkongu i susednom Makau privremeno više neće imati privilegiju ulaska bez viza”, rekla je portparolka Ministarstva Hua Čunjing.

“Zvaničnici američke administracije, zaposleni u Kongresu, zaposleni u nevladinim organizacijama i njihovi najbliži članovi porodice biće podvrgnuti recipročnim sankcijama”, rekla je ona.

Ona je time mislila na američke sankcije kojim se zabranjuje ulaz nekim kineskim i hongkonškim zvaničnicima u SAD i pristup američkom finansijskom sistemu zbog njihovih uloga u uvođenju Zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu usvojenog letos.

Ta bivša britanska kolonija potresena je 2019. velikim prodemokratskim demonstracijama. One su u velikoj meri zaustavljene uvođenjem u junu spornog zakona o nacionalnoj bezbednosti koji su kritikovale zapadne sile na čelu sa SAD-om.

Vašington je tako u ponedeljak objavio da 14 potpresednika Stalnog komiteta kineskog Parlamenta, koji su glasali za taj zakon, kao i njihove porodice, više ne mogu da uđu na američko tlo.

Američko ministarstvo finansija je takođe zamrzlo njihovu moguću imovinu u SAD i zabranio im pristum američkom finansijskom sistemu.

Kao odgovor na to Kina uvodi sankcije američkim zvaničnicima.

Hua je rekla da je taj potez preduzet zato što američka strana koristi pitanje Hongkonga da se “ozbiljno meša u unutrašnje poslove Kine i podrije centralne interese Kine”.

“Kina još jednom poziva američku stranu da odmah prekine sa mešanjem u pitanja Hongkonga, da prestane sa mešanjem u unutrašnje poslove Kine i da ne ide dalje tim pogrešnim i opasnim putem”, rekla je Hua.

Kina je dugo pretila da će uzvratiti zbog američkih sankcija i drugih akcija viđnih kao neprijateljske.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500