Kina odobrila testiranje vakcine protiv koronavirusa na ljudima: Za razvoj proteina korišćene ćelije insekata

1
Foto: Profimedia

Kina je odobrila testiranje na ljudima potencijalne vakcine protiv koronavirusa, koja je kultivisana u ćelijama insekata, objavila je lokalna vlast u jugozapadnom gradu Čengdau, preneo je Rojters.

Testiranje na majmunima je pokazalo da je vakcina delotvorna i bez vidljivih nuspojava.

Vakcinu, koju je proizvela bolnica Zapadna Kina pri Univerzitetu Sičuan u Čengdeuu, odobrila je Nacionalna uprava za medicinske proizvode, kako bi ušla u fazu kliničkog ispitivanja, pisalo je u objavi.

“Korišćenje ćelija insekata za razvoj proteina za vakcinu protiv koronavirusa – najpre u Kini – mogla bi ubrzati proizvodnju na veliko, rekla je gradska vlast” u Čengduu u objavi na društvenoj mreži WeChat.

Kina se nalazi usred globalne trke razvoja isplative vakcine, u cilju zaustavljanja pandemije koronavirusa.

Kineski naučnici vode istraživanja još barem osam potencijalnih vakcina protiv koronavirusa koja se nalaze u različitim fazama kliničkih ispitivanja. 

Strane kompanije, poput njemačke BioNTech i američke Inovio Pharma, takođe sarađuju s lokalnim kompanijama kako bi testirale svoje eksperimentalne vakcine u Kini.

1 KOMENTAR

  1. Da,da,da,da,to je i krajnji cilj Bila Gejca i Dzordza Sorosa.Cipovane vakcine.Bil Gejc nije uspeo da napravi anti virus na kompjuteru a pravi cipovanu vakcinu protiv navodnog nedokazanog COVIDa-19.Po meni je to samo nesto jaca infekcija sezonskog gripa i to je sve.Ostalo je politika.

Comments are closed.