Kina objavila Belu knjigu o smanjenju siromaštva

0
Foto: CRI

Kancelarija za informisanje pri kineskom Državnom savetu danas je objavila Belu knjigu pod naslovom “Smanjenje siromaštva: Kinesko iskustvo i doprinos”, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

U Beloj knjizi se navodi velika borba kineskog naroda protiv ekstremnog siromaštva, kineski način, kao i se podeli kinesko iskustvo i akcije u smanjenju siromaštva.

Pored predgovora i zaključka, Bela knjiga obuhvata pet dela: “Svečano obećanje”, “Konačna pobeda u borbi protiv siromaštva”, “Strategija o ciljanom smanjenju siromaštva”, “Istraživanje novog puta za smanjenje siromaštva”, i “Globalna zajednička budućnost oslobođena od siromaštva”.

Ove godine se obeležava 100. godišnjica osnivanja Komunističke partije Kine (KPK). Partija je tokom proteklog veka ujedinila i predvodila kineskog naroda u borbi protiv siromaštva sa nepokolebljivom verom i voljom, navodi se u Beloj knjizi.

Kineska populacija zauzima jednu petinu svetske populacije. Iskorenjivanje ekstremnog siromaštva predstavlja prekretnicu u istoriji kineske nacije i istoriji čovečanstva.

Kinesko iskustvo u smanjenju siromaštva pokazuje da su hrabrost, vizija, odgovornost i entuzijazam najvažniji za rešavanje izazova, navodi se u Beloj knjizi.