Kina o sastanku Saveta bezbednosti UN povodom situacije u Hongkongu: “UN su talac administracije u Vašingtonu”

0
Beta - .AP Photo/Mark Schiefelbein

Zbog zahteva SAD za sazivanje sastanka Saveta bezbednosti UN o spornom kineskom predlogu zakona o nacionalnoj bezbednosti koji se odnosi i na Hongkong, Peking je danas optužio Vašington da je Savet bezbednosti “zarobio kao taoca”.

Više zapadnih zemalja i prodemokratska opozicija Hongkonga oštro su kritikovali predlog tog propisa za koji smatraju da krnji slobode te poluautonomne teritorije.

Predlog zakona stiže posle masovnih demonstracija koje u Hongkongu traju od 2019. godine zbog uticaja Pekinga, uz jačanje nekad marginalnog pokreta za nezavisnost te nekadašnje britanske kolonije vraćene Kini uz uslov da sačuva poluatonomna prava.

Predlog zakona koji se razmatra u kineskom parlamentu predviđa kažnjavanje separatističkih, terorističkih, subverzivnih aktivnosti i stranog mešanja u poslove Honkonga.

SAD, Velika Britanija, Australija i Kanada smatraju da Kina time krši i međunarodne obaveze.

Vašington i London su postigli da danas bude neformalni sastanak Saveta bezbednosti UN, iza zatvorenih vrata, putem video-veze, potvrdili su za Frans pres diplomatski izvori.

“Savet bezbednosti nije alatka kojom SAD mogu da manipulišu po sopstvenoj volji. Kina i zemlje koje poštuju pravdu, neće dozvoliti da SAD iz svojih interesa zatoče Savet bezbednosti kao taoca”, rekao je Džao Lijan, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

“Temeljni zakon” – mini-ustav na snazi u Hongkongu od kada je vraćen Kini 1997. godine, obavezuje vlasti Hongkonga da donesu zakon o nacionalnoj bezbednosti. Međutim, inicijativa za to je 2003. godine izazvala velike demonstracije i predlog je ostavljen po strani. Peking je u međuvremenu izgubio strpljenje i hoće da nametne svoj zakon o tome.

Očekujući najavljeno donošenje zakona u Pekingu koji bi učvrstio njegovu vlast nad Honkongom, SAD su u sredu povukle specijalni status koji su dale Hongkongu, čime se otvara put za ukidanje američkih trgovinskih povlastica koje uživa ta bivša britanska kolonija, za razliku od ostalih delova Kine.

U atmosferi rastuće napetosti između Pekinga i Vašingtona, predsednik SAD Donald Tramp je za danas najavio konferenciju za novinare na kojoj će objaviti šta će još uraditi prema Kini.

(Beta)