Kina nije čekala ni minut: Nakon što je Bajden stupio na dužnost, uvedene sankcije za Trampove zvaničnike

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Kina je uvela sankcije za skoro 30 bivših zvaničnika administracije predsedika SAD Donalda Trampa kome je danas istekao mandat, i to već nekoliko trenutaka pošto su napustili funkciju.

U izjavi objavljenoj samo nekoliko minuta nakon inauguracije novog predsednika SAD, Džozefa Bajdena, Peking je proglasio zabrane putovanja i poslovna ograničenja Trampovom državnom sekretaru Majku Pompeu, savetniku za nacionalnu bezbednost Robertu O’Brajnu i ambasadorki u Ujedinjenim nacijama, Keli Kraft.

Kažnjeni su i Trampov ekonomski savetnik Piter Navaro; njegov vodeći diplomata za Aziju, Dejvid Stilvel; sekretar za zdravstvo Aleks Azar; bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i strateg Stiven Benon.

Sankcije uglavnom nemaju praktičan značaj, ali podvlače kolika je antipatija Pekinga prema Trampovoj administraciji koju je smatrala neprijateljskom.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je obrazložilo da su „proteklih nekoliko godina neki antikineski političari u Sjedinjenim Državama, iz svojih sebičnih političkih interesa i predrasuda i mržnje prema Kini, i ne uvažavajući interese kineskog i američkog naroda, planirali, promovisali i izveli niz suludih poteza kojima su se ozbiljno umešali u unutrašnje poslove Kine, potkopali kineske interese, uvredili kineski narod i ozbiljno poremetili kinesko-američke odnose“.

U utorak je Pompeo represivne mere vlasti Kine nad muslimanskim etničkim manjinama nazvao „genocidom“, te je moguće da slede nove američke sankcije protiv kineskih zvaničnika.

Trampova administracija je od prošle godine neprestano pojačavala pritisak na Kinu, a još više poslednjih meseci. Tokom poslednjih nedelja na vlasti, ta administracija je udarila na mnoge kineske zvaničnike sankcijama zbog njihovih postupaka na Tibetu, Tajvanu, u Hong Kongu i Južnokineskom moru.