“Kina neće dozvoliti zemljama Zapada da se mešaju u poslove Sinđijanga”

0
Foto: CRI

Glasnogovornik Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Ven zamerio je u utorak određenim stranim političarima i medijima zbog iznošenja neistina o takozvanom “genocidu” i “prisilnom radu” u Sinđijangu, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Donji dom Parlamenta Kanade usvojio je u ponedeljak dokument u kome se navodi da kineski tretman muslimanske ujgurskemanjine u regionu Sinđijanga predstavlja “genocid”.

Glasnogovornik Vang je istakao da se Kina u Sinđijangu jedino bori protiv terorizma i ekstremizma i da je povodom dokumenta podnet snažan demarš kanadskoj strani.

Tokom brifinga istakao je i u ime Ministarstva osudio politizaciju Olimpijade od strane kanadskog parlamenta i pozvao da se okončaju predrasude.

Vang je istakao da većina kanadskih poslanika, koji podržavaju gore navedene zahteve nikada nije bila u Sinđijangu, pa čak ni u Kini.

„Oni su angažovani u političkoj manipulaciji pitanjima vezanim za Sinđijang pod izgovorom ljudskih prava“, kazao je „Pozivam političare da poštuju činjenice i da ne stavljaju sebične stranačke interese iznad interesa kinesko-kanadskih odnosa“.

Vang je zaključio da su poslovi u Sinđijangu unutrašnja pitanja Kinei da nećebiti dozvoljeno mešanje kanadske niti bio koje druge strane.