Kina donirala Srbiji dve laboratorije za testiranje koronavirusa: Jedna u Beogradu, druga verovatno u Nišu

0
Ilustracija Beta - Jane Barlow/PA via AP

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao je danas ugovor sa predstavnicima kineskog instituta BGI o donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za testiranje na koronavirus u Srbiji.

Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Potpisivanje, kome su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ministri zdravlja i rudarstva i energetike Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, organizovano je onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbija, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video-linka.

Kineska donacija se odnosi na izgradnju dve laboratorije, jedne u Kliničkom centru Srbije, koja treba da počne da radi narednih dana, a druga će se nalaziti u Nišu, verovatno u Institutu za javno zdravlje.

BGI, jedan od vodećih svetskih institut za genomiku, za dve najsavremenije laboratorije donirao je medicinsku opremu i uredjaje za testiranje u cilju jačanja kapaciteta Srbije u borbi protiv koronavirusa.

Počevši od Vuhana, usred epidemije, BGI je izgradio više desetina takvih laboratorija širom Kine, što se kasnije pokazalo kao jedan od ključnih koraka u tamošnjoj strategiji borbe i pobede protiv novog koronavirusa, navedeno je u saopštenju.

Dolazak opreme i stručnjaka BGI, koji će obučavati medicinsko osoblje iz Srbije i postavljati laboratorije, očekuje se početkom sledeće nedelje.

Očekuje se i da će laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila u Kliničkom centru Srbije, dok se laboratorija u Nišu gradi od nule, za šta je potrebno oko mesec i po dana.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus