Kina će obezbediti 10 miliona doza vakcine za „Kovaks“

0
Foto: CRI

Kina će obezbediti 10 miliona doza vakcina Globalnom pristupu vakcini za sprečavanje kovida-19 ili skraćeno Kovaksu, rekao je juče portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, a preneo Kineski međunarodni radio na srpskom.

„Ovo je još jedna važna mera koju je Kina preduzela u cilju promovisanja pravične raspodele vakcina, kako bi unapredila međunarodnu saradnju u borbi protiv pandemije i podržala koncept globalne zdravstvene zajednice za sve“, rekao je Vang.

Kina se zvanično uključila u Kovaks i održava blisku komunikaciju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), rekao je Vang, obećavajući da će uložiti zajedničke napore kako bi vakcinu protiv kovida-19 pretvorila u proizvod koji će biti dostupan i pristupačan zemljama u razvoju.

Kovaks planira da počne uvođenje vakcina u zemlje sa niskim i srednjim prihodima ovog meseca, a tokom godine se očekuje isporuka od dve milijarde do tri milijarde doza.

Kina će nastaviti da sarađuje sa Kovaksom, rekao je Vang, pozivajući međunarodnu zajednicu da preduzme mere da podrži rad SZO-a.