Kim Džong Un se izvinio za ubistvo južnokorejskog zvaničnika: “Žao mi je zbog nesrećnog incidenta”

0
Beta (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

(Beta) – Severnokorejski vođa Kim Džong Un izvinio se za ubistvo južnokorejskog zvaničnika blizu sporne morske granice dve rivalske zemlje, navodeći da mu je “jako žao” zbog “neočekivanog, i nesrećnog” incidenta, javljeno je danas iz predsedništva Južne Koreje.  

Vrlo je neuobičajeno za severnokorejskog vođu da se izvini Južnoj Koreji po bilo kom pitanju, navodi agencija AP.

Očekuje se da će njegovo izvinjenje ublažiti osećanja protiv Pjongjanga u Južnoj Koreji i rastuće kritike južnokorejskog predsednika Mun Džae-Ina oko smrti zvaničnika ove nedelje.

“Drugu Kim Džong Unu je jako žao što je razočarao predsednika Mun Dža-Ina, i južnokorejske građane zbog toga što se dogodio neočekivan, nesrećan incident”, u vreme kada se Južna Koreja bori sa pandemijom koronavirusa, navedeno je u poruci iz Severne Koreje, a preneto iz južnokorejskog predsedništva.

Južna Koreja juče je optužila svog severnog suseda da je pucala i ubila jednog od njenih zvaničnika koji je, kako izgleda, pokušao da prebegne i da je spalila njegovo telo pošto je on nađen na plovećem predmetu u severnokorejskim vodama ranije ove nedelje.

Južnokorejski zvaničnici osudili su Severnu Koreju za gnusni čin i tražili da se kazne odgovorni.

Prema severnokorejskoj poruci, vojnici te zemlje prvo su pucali ćorcima kada čovek nije objasnio zašto se tu nalazi, umesto da kaže da je iz Južne Koreje. On je onda izgledao kao da se sprema da pobegne, i severnokorejski vojnici su ispalili više “pravih” metaka.

Kada su se vojnici približili plutajućem predmetu na kome je čovek bio, samo su videli puno krvi a njega nije bilo. Vojnici su zaključili da je mrtav i zapalili su to plovilo u skladu sa propisima oko koronavirusa.

Visoki južnokorejski vojni zvaničnik rekao je u sredu poslanicima da je Severna Koreja pucala u tog Južnokorejca u skladu sa pojačanim propisima oko koronavirusa, koje uključuju neselektivno pucanje na svakog ko se ilegalno priblližava njenim granicama.

Južnokorejski ministar odbrane Suh Vuk rekao je da se veruje da je taj južnokorejski zvaničnik pokušao da prebegne jer je ostavio cipele na brodu, a imao je oko sebe pojas za spasavanje i prešao na neki plovni predmet kada je pronađen u severnokorejskim vodama.