Kijanje, kašljanje, dodirivanje očiju: Kako se sve prenosi koronavirus

0
Foto: Beta (AP Photo/Ahn Young-joon, File)

Smrtonosni virus koji se širi svetom može da se prenese i na oči, upozorili su naučnici.

Kineski doktor Vang Guangfa strahuje da je možda dobio infekciju sličnu SARS-u jer nije nosio zaštitne naočare.

Doktor Guangfa predvodi odeljenje za pulmologiju u bolnici u Pekingu i bio je deo tima stručnjaka koji je ranije ovog meseca posetio Vuhan, gde se virus prvi put pojavio.

On je potvrdio da je sada dobro i da će primiti injekciju i nije izneo više detalja. Vodeći stručnjaci potvrdili su da je to “apsolutno moguće” i da virus može da uđe u oči ukoliko ih dodirujete.

Dodatno su upozorili da koronavirus, za koji se misli da se prenosi kijanjem i kašljanjem, može da luta po telu i da na kraju stigne do oka. Pol Kelam, profesor genetike na “Imperial College London”, kaže da je to “apsolutno moguće”.

“Ako do vas dospeju kapljice od kijanja, preko nosa će se preneti i do očiju. Oko je povezano sa nosom preko usne šupljine. Ako patite od alergija i ako vam oči suze, nos će vam curiti. Ili ako stavite kapi u oči, osetićete njihov gorak ukus u zadnjem delu grla”, rekao je profesor i dodao da nije neobično da se grip i drugi virusi prenose ovim putem i da se respiratorne infekcije mogu preneti i na oči, prenosi N1 pisanje Dejli mejla.

Zbog toga zdravstveni radnici moraju da nose zaštitne naočare. Iako su maske za lice koje štite usta i nos efikasne, one neće pružiti zaštitu očima.

Doktor Majkl Hed viši naučni saradnik u oblasti globalnog zdravlja na Univerzitetu u Sautemptonu podržao je tvrdnju profesora Kelama.

“Do prenosa bi moglo doći dodirivanjem oka, ako je virus na ruci, što olakšava širenje s jedne osobe na drugu. Posmatrajte to kao prehladu ili grip, dodirivanjem nosa, usta i očiju virus se može širiti”, rekao je on.

Simptomi ovog, naučnicima od ranije nepoznatog virusa, počinju temperaturom, suvim kašljem i kijanjem. Zatim,sledi plitko disanje oko nedelju dana kasnije, što može prerasti u upalu pluća.