„Kibernetički napadi i onlajn krađe kako bi Tramp izgubio“: Paranoja u Beloj kući ili stvarno mešanje kineskih hakera u američke izbore?

0
Foto: Profimedia

Hakeri povezani sa kineskom vladom napadaju američku izbornu infrastrukturu uoči predsedničkih izbora zakazanih za jesen, rekao je u nedelju savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen, prenosi Rojters.

Izjava O‘Brajena predstavlja korak dalje dalje od saopštenja Кancelarije direktora za nacionalnu obaveštajnu zajednicu (ODNI), objavljenog u petak, u kojem se navodi da Кina širi svoje pokušaje uticanja i da Rusija već pokušava da potkopa kampanju demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Ali ODNI nije direktno optužio Peking za pokušaje hakovanja sistema povezanih s američkim izborima.

„Oni bi želeli da predsednik izgubi“, rekao je O’Brajen za Si-Bi-Es.

„Кina se, kao Rusija, kao Iran, bavi kibernetičkim napadima i onlajn krađama identiteta i takvim stvarima koje se odnose na našu izbornu infrastrukturu, internetske stranice i takve stvari“, naveo je Trampov savetnik.

Кina uporno odbacuje optužbe američke vlade da hakuje američka preduzeća, političare i vladine agencije.

„Američki predsednički izbori su unutrašnja stvar, nemamo interesa da se mešamo u njih“, rekao je još u aprilu portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

O’Brajen kaže da su SAD otkrile da su hakeri pokušavali da se infiltriraju u internetske stranice koje pripadaju kancelarijama državnog sekretara širom zemlje, koji su odgovorni za organizovanje izbora na lokalnom nivou i prikupljanje podataka o Amerikancima.

„To je zaista razlog za zabrinutost i nije reč samo o Rusiji“, rekao je Trampov savetnik.

„Biće ozbiljnih posledica za bilo koju zemlju koja pokuša da se meša u naše slobodne i pravedne izbore“, upozorio je O’Brajen.

Savet za nacionalnu bezbednost nije još odgovorio na zahtev da komentariše ove optužbe.