Kfor o najavi mogućih terorističkih napada na Kosovu: “Nismo deo borbe protiv terorizma, ali reagovaćemo ako bude upozorenja”

0
Foto Profimedia

Portparol Kfora Pio Sabeta, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su mogući teroristički napadi na Kosovu tokom izbora na jesen koje bi izazvala albanska teroristička organizacija “B-13”, kazao je da, prema Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, ta mirovna misija nije uključena u borbu protiv terorizma.

Sabeta je u intervjuu za dnevni list “Danas” ocenio da je bezbedonosna situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom, kao i da Kfor blisko sarađuje sa lokalnim i međunarodnim bezbedonosnim organizacijama.

“Ukoliko bude postojalo upozorenje bilo koje vrste o mogućem narušavanju bezbedonosne situacije, Kfor je spreman da usvoji neophodne mere kako bi se očuvala bezbednost Kosova, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i Euleksom, zarad dobrobiti svakog građanina koji živi na Kosovu”, kazao je Sabeta, a preneo N1.

On je istakao da je bezbedonosna situacija rezultat mnogih faktora poput ekonomije i politike.

“Sve što može da utiče na bezbedonosnu situaciju se prati svakodnevno, kako bi se utvrdile mere koje će možda biti potrebne”, rekao je on.