Katolička crkva u Hrvatskoj ponudila pomoć u obnovi porušenih objekata SPC

0
(BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/MO)

U zemljotresima koji su pre nekoliko dana pogodili Petrinju, Glinu i okolna naselja, teško su oštećeni i brojni objekti Srpske pravoslavne crkve (SPC). Sada je pomoć ponudila Katolička crkva u Hrvatskoj.

Požeški biskup Antun Škvorčević, koji je i predsednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, uputio je 30. decembra gornjokarlovačkom episkopu Gerasimu Popoviću izraze saučešća povodom stradanja njegovih vernika u zemljotresu, izrazivši spremnost Karitasa Požeške biskupije za pomoć stradalima.

U izjavi za Jutarnji list, episkopov sekretar, đakon Nebojša Anđić, izjavio je da je „dobrodošla svaka pomoć“ i da nema nikakvih prepreka za razgovor između Gerasima i Škvorčevića, jer su potrebe velike.

Prema službenim stranicama Gornjokarlovačke eparhije, a kako prenosi Jutarnji list, tamošnji objekti u vlasništvu SPC-a, pretrpeli su veliku štetu. Tako je uz fotografije nastale štete, objavljeno kako je usled potresa stradao hram Svetog oca Nikolaja koji se nalazi u Petrinji na groblju, a takođe i parohijski dom u kome se privremeno nalazi kapela posvećena Svetom Spiridonu.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, koji je obnovljen pre četiri godine, sada je pretrpeo ozbiljna oštećenja u vidu pucanja zidova i zvonika, i nalazi se van upotrebe. Parohijski dom koji se nalazi uz hram je takođe pretrpeo ogromna oštećenja, pa je i sveštenik u Glini ostao bez krova nad glavom.

Najteže su prošli Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Majskim Poljanama, koji je potpuno uništen, kao i poznati manastir Komogovina iz 15. veka, koji se nalazi između Petrinje i Kostajnice.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!