“Karta sa masovnim grobnicama” i banka “DNK žrtava”: Španska vlada planira ekshumaciju i identifikaciju stradalih u Frankovo doba

1
Foto Profimedia

(Beta-AFP) – Španska vlada usvojila je danas zakon kako bi na neki način nadoknadila štetu nanetu žrtvama Gradjanskog rata i Frankove diktature kroz javno finansiranje ekshumacije ostataka tela iz masovnih grobnica.

Prema procenama istoričara i udruženja žrtava, u masovnim grobnicama su ostaci tela više od 100.000 ljudi koji se zvanilno vode kao “nestali”.

Potraga za nestalima će prema tom zakonu o “demokratskom sećanju” biti odgovornost države, navodi španska vlada.

Od predvidjenih 750.000 evra budžeta za 2020. za taj projekat, 60 odsto će biti namenjeno za nalaženje ostataka tela nestalih. 

Predvidjena je izrada karte sa svim masovnim grobnicama i “banka DNK” žrtava kako bi se potom olakšala identifikacija.

“Sećanje, pravda i obeštećenje moraju biti državna pitanja… Danas činimo još jedan korak u priznavanju žrtava Gradjanskog rata i diktature…, danas malo zatvaramo rane i možemo da dostojanstveno pogledamo u prošlost”, napisao je na Tviteru španski premijer Pedro Sančes koji je iz redova socijalista.

Gotovo 45 godina od Frankove smrti, rane od diktature su i dalje otvorene u Španiji, a desnica optužuje levicu da želi da ih ponovo otvori.

Sančes koji je došao na vlast u junu 2018, postavio je rehabilitaciju žrtava diktature kao jedan od svojih prioriteta.

Premijerova najsimboličnija odluka je bila ekshumacija Frankovih ostataka iz monumentalnog mauzoleja, u blizini Madrida, sa krstom visokim 150 metara, koji se vidi s nekoliko destina kilometara.

Danas usvojeni zakon predvidja i da sada ispražnjeni mauzolej služi “u pedagoške svrhe”.

1 KOMENTAR

  1. Да још нормална власт нас задеси па да отворимо коначно питање Јасеновца!
    10 пута више жртава, но у горе поменутој, чека на обелодањивање истине!!!
    Бог с нама..

Comments are closed.