Karađorđevići na listu za restituciju u Crnoj Gori, stavili i spa-cenatar u Miločerskom parku

0
Foto: Igor Pavićević

Srpska kraljevska porodica, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina Karađorđević de Silva, na listu nekretnina koje potražuju da im se vrate upisali su i veliki spa-centar u Miločerksom parku, na samoj Kraljičinoj plaži, pišu Vijesti.

Zahtev za restituciju predat je 1. jula.

“Zabilježba restitucije prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenut pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje“, upisano je u list nepokretnosti na spa-centar, te pomoćnu zgradu od 61 kvadrat i dve parcele od oko 4.800 metara kvadratnih u samom parku, a koje se vode kao voćnjak i prirodno neplodno tle.

Lista objekata za koje je zatražen povraćaj obuhvata i vilu “Miločer”, gotovo kompletan Miločerski park, kao i parcelu u Pržnu na kojoj se nalazio nedavno porušeni hotel “Kraljičina plaža“, ali i one na kojima se planira izgradnja depadansa sa apartmanima za prodaju.

Srpska dinastija potražuje i zemlju na ostrvu Sveti Stefan. Upravo na dvorište od 13.293 kvadrata tog luksuznog grad-hotela takođe je upisana “zabilježba restitucije”.

Aleksandar i Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su preko advokata još 7. aprila 2005. podneli zahtev da im se vrati celokupna imovina u Crnoj Gori.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Oni su ranih tridesetih godina prošlog veka kupili zemlju u Miločerskom parku od starosedelaca.

Kraljica Marija Karađorđević je u dvorac (vilu “Miločer”) navodno uložila 4,5 miliona tadašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne. Kraljica je izgradila i vilu “Topliš”, koju godinama unazad za odmor koristi Vlada.

Pored Miločerskog parka, Karađorđevići su podneli zahtev za restituciju, za brojne druge lokalitete u Crnog Gori.