Kapetan ratnog broda smenjen zbog pisma kojim je želeo da zaštiti posadu zaraženu koronom: “Ponovo bismo otplovili sa njim gde god treba, zauvek će ostati naš kapetan”

0
Foto: Profimedia

Vesela gomila aplaudira. Neko bi pomislio da mornari sa broda Teodor Ruzvelt nešto slave. Oni se ustvari opraštaju od svog kapetana koji je otpušten nakon što je u javnost procurilo njegovo pismo o pojavi koronavirusa na njegovom brodu.

Vršilac dužnosti sekretara mornarice Tomas Modli rekao je da je zapovednik broda, kapetan Bret Krozir smenjen u četvrtak, “pokazao izuzetno loše prosuđivanje” usred krize.

Brod Teodor Ruzvelt je nosač aviona sa posadom od gotovo 5.000 mornara, a video objavljen na Tviteru prikazuje sve njih kako skaču i skandiraju „Cap-tain Cro-zier“ dok je, sada već bivši, zapovednik broda odlazio.

“U pismu kapetana Croziera nije bilo ništa alarmantno ili senzacionalističko”, kaže se u saopštenju. “Bilo je to jednostavno isticanje mračnih činjenica s kojima se suočio ovaj ratni brod. Kapetan Krozir ima punu veru ove posade, koja bi ponovo otplovla s njim kada bi nam tako naredio.”

Brod koji je plovio u Tihom okeanu povukao se u luku u Guamu prošle sedmice, nekoliko dana nakon što je više članova posade testirano pozitivno na virus.

Do srede je bilo 93 pozitivna rezultata ispitivanja, a više od hiljadu ljudi je skinuto sa nosača i smešteno u Guam u izolaciju.

Modli je rekao da je Krozir smenjen sa svoje funkcije jer je svoje pismo preko „nesigurnog nerazvrstanog e-maila“ poslao „širokom sloju ljudi“, a ne gore lancima komande.

“Ne sumnjam u to da je kapetan Krozir radio ono što je smatrao da je u najboljem interesu za sigurnost i dobrobit njegove posade”, rekao je Modli. “Nažalost, postupio je suprotno pravilima. Bespotrebno je podigao uzbunu u porodicama našim mornara i marinaca.”

Kapetana je podržao i Džo Bajden, bivši potpredsednik SAD koji se broi za demokratsku nominaciju pred predstojeće predsedničke izbore.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus