“Navalio si kao zima na golog čoveka…”; “Došao sam da ti …” – Kako je Mustafa Golubić obećao kralju Aleksandru da će ga ubiti

4

“Došao sam da ti je*em mater”. Mustafa Golubić. (Zapis u dvorskoj knjizi utisaka, 1932. godina. Poruka je upućena kralju Aleksandru Karađorđeviću.)

Prema nekim navodima, Mustafa Golubić se javno zarekao da će se osvetiti za smrt svog prijatelja Apisa, i to pre svega kralju Aleksandru Karađorđeviću i generalu Petru Živkoviću.

Beogradski novinari Lola Dimitrijević i Živan Mitrović ostavili su svedočanstvo o pretnji koju je Mustafa lično uputio regentu Aleksandar Karađorđeviću. Naime, dok je ovaj prolazio fijakerom ispred hotela “Moskva”, Mustafa Golubić ustao je iza stola za kojim je sedeo u bašti, zaustavio fijaker i obratio mu se rečima: 

“Ubiste pukovnika Apisa, veličanstvo?” 

“Sud ga je osudio na smrt, Mustafa, sud je završio posao”, odgovorio je kralj. 

“I, da znate, vi ste ubili njega, a ja ću uskoro vas.”, izrekao je tada Mustafa svoju pretnju. 

“Navalio si kao zima na golog čoveka.”, uzvratio je kralj. “Dobro si mi dao do znanja da znam kako i dalje da postupam s tobom.” 

* Iz knjige Dejana Stojiljkovića “Mustafa Golubić: LJUBAVNIK, OBUĆAR, RATNIK, ŠPIJUN” prve u ediciji “Senke nad Balkanom”.

Edicija od pet knjiga se sada može naručiti po specijalnoj akcijskoj ceni na sajtu Nstore.rs.

https://www.nstore.rs/product/edicija-senke-nad-balkanom/

Pogledajte i ostale ponude iz VELIKE LETNJE AKCIJE:

4 KOMENTARA

  1. Tito je bio ustasa i najblizi saradnik mu je bio ustasa Ane Pavelic.Jasrnovac je zajednicki projekat Tita i Pavelica.Titoisticki pokret je bio antisrpski pokret.Glavni zadatak im je bio sto vidr mrtvih Srba.Dok i jedan titoista bude bio na bilo kojoj vlasti,od mesne zajednice pa do vlade ,skupstine bilo gdr,od Srbijr nece ostati nista.Jedini spas je Istina,istina o Titu,njegovom pokretu izlocinima koje su uradili srpskom narodu.

  2. Zamisllite ovo: godina 195i neka. Neko zaustavlja Titov automobil, kad ono bivsi IBovac, i preti Titu…i prezivi sve to, bez hapsenje i bez da ga je “pojeo mrak”! I posle nije bilo demokratije u Kraljevini, pa dosli komunisti, pa poteklo med i mleko…

  3. Zvuči kao neviđena budalaština, već i zato što je kralj svakako imao automobil namesto fijakera.

Comments are closed.