“Kao premijerka sam imala obavezu da pružim primer”: Brnabić prva građanka Srbije koja je primila Fajzerovu vakcinu

0
(BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU)

Premijerka Srbije Ana Brnabić, prva je građanka naše zemlje koja je primila Fajzerovu vakcinu.

Kako je i najavljeno, ona i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević, ali i epidemiolog Predrag Kon jutros su na Torlaku bili prvi koji su dobili vakcinu protiv koronavirusa u Srbiji.

“Danas je dan za osmehe, dan koji obeležava početak kraja pandemije”, poručila je Brnabić nakon vakcinisanja.

Ona je dodala da je kao “premijerka imala obavezu da bude prva koja će primiti vakcinu”.

“Htela sam da pokažem da verujemo u ovu vakcinu”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će predsednik Vučić primiti vakcinu u narednom kontigentu.

Brnabić je istakla i da je Srbija, ne računajući Veliku Britaniju, “prva zemlja u Evropi koja je dobila vakcinu Fajzer/Bionteh, a treća zemlja koja je počela masovnu imuznizaciju i kampanju za davanje vakcine – posle Velike Britanije i Švajcarske, koja je počela juče”.

“Uradili smo veliku stvar, ni u jednom trenutku se nećemo zaustavljati, dok se ne završi imunizacija stanovništva”, rekla je Brnabić.

Ona je najavila da će Srbija u januaru, pored 4.870 Fajzer-Biontekovih vakcina, od tog proizvođača u januaru dobiti još 16.000 doza, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno oko dva miliona doza.

“Imamo tu dinamiku isporuka Fajzerovih vakcina i kako varira prozvodnja vakcina tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta. Mi smo očekivali 10.000 doza od Fajzer-Bionteka u decembru. Stiglo je 4.870 doza, ali sa druge strane očekujemo da će početkom januara stići dodatnih 16.000 doza”, rekla je Brnabić novinarima.

“Tokom januara očekujemo značajno veće količine kineske vakcine Sinovak”, dodala je Brnabić.

Premijerka je istakla da se u najskorijem roku mogu očekivati i doze ruske vakcine “Sputnjik V”.

“Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo dodatne količine AstraZeneka. I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača Moderna”, rekla je ona.

Brnabić je istakla da “ćemo svakako tokom prvog kvartala imati oko dva miliona doza vakcina, a u januaru svakako milion doza”.

Pored njih prvi građani, korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu od 11 sati danas biće takođe podvrgnuti vakcinaciji.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500