“Kao da pre Blajburga nije bilo ničega, a koliko je ubijenih samo u Jasenovcu…”

3

Danas će se u Sarajevu održati komemoracija posvećena 75. godišnjici Blajburga.

Ova misa izazvala je brojne reakcije i osude, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

Hrvatski predsednik u dva mandata, prvi predsednik Vlade te zemlje i poslednji predsednik Predsedništva SFR Jugoslavije Stjepan Mesić poručio je kako se današnjom komemoracijom “pokušava promeniti istorija”.

“Svakako da Sarajevo nije mesto za ovakav događaj jer u Sarajevu, kao i mnogim drugim mestima za vreme rata učinjeno je jako puno zločina, četiri godine se ubijalo”, kazao je.

“Kad je kapitulirao Treći Rajh, trebali su i ustaše i četnici i domobrani na kraju kapitulirati, a nisu to učinili”, dodao je.

“Kapitulirana je kvinsliška vojska i bio je jedan prodor. Pokušali su izaći iz okruženja i tada ih je 9 ili 10 poginulo. To je sve što je poginulo na Blajburgu. Istina je da nakon zarobljavanja svi civili su pušteni. Treba pogledati slike sa Blajburga, to je samo razoružana vojska. Ako se četiri godine ubija, ako se sprovode rasni zakoni, a NDH je uvela rasne zakone kojim je elimisala života Rome, Jevreje, Srbe, pravoslavce, a i Hrvate antifašiste, Bošnjake antifašiste. To je četiri godine zločina… Ustaše su pravile živi štit, oni su poveli narod za sobom kao živi štit i pošto je to bilo jasno u partizanskoj vojsci, oni su civile – žene, decu pustili kući. Nema tu ubijanja dece. Kad kažu isto je fašizam i antifašizam… Fašizam je ubijao one koji su različiti, na rasnoj osnovi, dok antifašizam se borio protiv fašista, protiv onih koji su hteli napraviti svet prema kojem bi jedni bili robovi, a drugi bi trebalo da budu nadljudi. To je ono po čemu se razlikuju”, izjavio je Mesić.

Mesić je rekao i da današnji skup ima političku pozadinu.

“Dobar deo vođstva danas u Hrvatskoj istupa kao da se ništa nije dogodilo do Blajburga. Pa samo koliko je u Jasenovcu ubijeno što je utvrđeno po imenima, ali uzmite Rome koji nisu ni došli do Jasenovca, oni Romi koji su odvedeni na Gradinu i maljevima ubijani. U mome rodnom mestu, Orahovici, jedan dan romska deca nisu došla u školu i onda smo drugi dan saznali da su svi odvedeni. Celu ulicu su imali ti Romi i nisu bili katolici kao Romi u Pitomači. Ovi iz Orahovice nisu preživeli. Samo su dve sestre ostale žive iz te ulice, jer su bile u poseti. Sve druge su ubili. A da ne kažem da su ubijani Jevreji. Spaseni su oni koji su otišli u partizane”, izjavio je.

Konstatuje i da bi bilo dobro da nema licemerja u vrhu Crkve.

“Licemerje – ako kažeš da je neko kriv za retorziju, ali onda moraš reći zašto dolazi do retorzije. Pa četiri godine se ubija i Crkva to ne vidi, ali još nešto: Katolička crkva nikad ne spominje u Hrvatskoj da je u Narodno-oslobodilačkoj borbi učestvovalo više od 100 katoličkih sveštenika na čelu sa Svetozarom Ritigom koji je bio župnik crkve Sv. Marka u Zagrebu. Dakle, on je kasnije bio visoki funkcioner, uvek je ostao sveštenik i opravdao svoje svešteničko zvanje”, naglasio je Mesić u Danu uživo.

3 KOMENTARA

  1. Bitango dvolicna obrij bradu i pokazi sta imas istetovirano pod tom bradurinom ! Da ne mislis da ti neko veruje ? Ima nas koji smo bili u Belom Manastiru kada si bio gori,najgori ustasa od svih ! Nista oni ne rade sto nije bila tvoja izvorna ideja ! Tvoje poreklo znaju Srbi a i Rusi jedino nije boljsevike bilo briga ! Samo njima nije bilo vazno da vas ustase zarobljene na svojim granicama obuku u uniforme dali nase ili njiove i da vas posalju da oslobadjate jugoslaviju i da na taj nacin ustase ubace medju partizane ! Tebi i takvima ne treba zato nikada i ni po kojoj ceni verovati USTASENDO !

  2. I Pop Vlada Zećević je bio sveštenik u redovima Narodno oslobodilčake vojske i partizanskih odreda. Do kraja je ostao sveštenik. 70 deceija su potomci kvislinga i narodnih izdajnika bili zavučeni u mišje rupe, a onda se se pojavili na svetlo dana i objašnjavaju nam ko se borio protiv okpatora. Četnički vojvoda i ubeđeni ljotićevac su u Narodnoj skupštini, a drug vojvoda četiri godine posle isteka mandata predsednika Srbije se ne iseljava iz službene rezidencije. A aktuelni predsednik ne reaguje da se isti iseli. I sve mu besplatno. Bruka od čoveka.

Comments are closed.