Kancelarija komesara MSP-a u Hongkongu: Strane snage ne smeju da se mešaju u hongkonške poslove

0
Fotografija: CRI

Pojedini zapadni političari objavili su takozavnu zajedničku izjavu, u kojoj su neodgovorno komentirali hapšenje nekih nasilnika u Hongkongu. Ti političari su neskriveno prekršili međunarodni zakon i osnovni princip međunarodnih odnosa, ocrnili Zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong i jasno se umešali u hongkonške poslove i unutrašnje poslove Kine. Portparol Kancelarije komesara pri Ministarstvu spoljnih poslova Kine u Hongkongu juče je oštro osudio i odlučno se suprotstavljao ovom poduhvatu, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Ovih 53 ljudi organizovalo je ilegalne aktivnosti, i neskriveno je nameravalo da paralizuje Vladu Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga. Oni su osumnjičeni za subverziju državne vlasti prema 22. članu Zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Oni sigurno nisu takozvani „aktivisti demokratije“ u izjavi pojedinih zapadnih političara, već su kriminalci koji se bave subverzijom državne vlasti. Nijedna osoba ne poseduje pravo ni slobodu za oštećivanje nacionalne bezbednosti. Nijedna osoba ne poseduje pravo ni slobodu iznad zakona. Hongkonška policija štiti nacionalnu bezbednost i društveni mir u Hongkongu i štiti apsolutnu većinu građana, kako bi građani koji se pridržavaju zakona bolje ostvarivali prava i slobode, izjavio je portparol.

Portparol je ukazao da su pojedini zapadni političari mnogo puta oklevetali Zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Međutim, ovaj zakon rešava rupu koja ugrožava stabilni razvoj Hongkonga i pokazuje veliku snagu. Nasilnici više ne mogu da ostanu u dosluhu sa stranim snagama, a strane snage više ne mogu da oštećuju državnu bezbednost Kine.

Portparol je istakao da je Kina zemlja pod vladavinom zakona. Odlučno podržavamo Hongkonšku vladu da vlada prema zakonu. Pozivamo pojedine zapadne političare da uočavaju istoriju i realnost, pridržavaju se međunarodnog zakona i osnovnog principa međunarodnih odnosa, kao i da odmah prekinu sa mešanjem u hongkonške poslove i unutrašnje poslove Kine, zaključio je portparol.