“Kamo sreće da grešim, ali možda je ovo poslednja prilika da učinite nešto…”: Poziv da SANU pomogne smirivanje političke situacije u Srbiji

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Slobodan Prvanović, naučni savetnik beogradskog Instituta za fiziku, apelovao je danas na predsednika Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) Vladimira Kostića da pozove najvažnijnije političke aktere u Srbiji na dijalog o nalaženje izlaza iz sadašnje situacije koju je ocenio kao “opasnu”.

Prvanović je u otvorenom pismu upozorio da sada “suprotstavljeni politički stavovi i gledišta mogu lako da prerastu u antagonizam praćen nasiljem” i ocenio da bi se političari odazvali Kostićevom pozivu, čime bi se doprinelo “smirivanju tenzija”.

Prvanović je naveo da SANU “godinama stoji po strani”, izbegavajući da se “savetodavno izjasni” čak i o pitanjima od najveće važnosti za društvo Srbije.

“Prilika je bilo sijaset kada su naše najumnije glave mogle i morale da ukažu na opasnosti koje nam prete i da predlože rešenja problema”, napisao je on.

“Kamo sreće da grešim, ali možda je ovo poslednja prilika da učinite nešto. Makar to i ne bilo predviđeno zakonima i propisima, društveni značaj Akademije vas obavezuje na iskorak u pravcu sprečavanja prerastanja trenutne situacije u rasulo i sveopšti haos”, ocenio je Prvanović.

(Beta)