“Kakva je Milova budućnost? Nadam se da je za proteklih trideset godina stekao pravih prijatelja koji ga neće izneveriti…”

0
Foto Nedeljnik i ROBERT JAGER / AFP / Profimedia

Pesnik i akademik Matija Bećković u velikom intervjuu za novi broj Nedeljnika govorio je i o dešavanjima i političkim promenama u Crnoj Gori u kojoj je nedavno, na sahrani mitropolita Amfilohija, prvi put bio posle mnogo vremena.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Mila Đukanovića da je Crna Gora bila u tamnici od 1918. do 1941 i da li mu to deluje kao lapsu, Bećković je rekao:

Nije lapsus. Oni slave sramnu i jedinu kapitulaciju Crne Gore u njenoj istoriji. Mitropolit, kasniji patrijarh Gavrilo Dožić, serdar Janko Vukotić, vođa Narodne stranke i na kraju ministar u vladi 27. marta Marko Daković… kraj rata su dočekali u austrougarskim logorima, a slove kao izdajnici Crne Gore, a Sekulu Drljevića s društvom koji su 1941. na Cetinju okupatora dočekali sloganom “Crna Goro srećna ti sloboda” slave kao patriote i heroje. Poništavaju “Podgoričku skupštinu srpskog naroda Crne Gore” kao da se ona može poništiti i posle sto godina u svojoj dokolici kleveću njene najznamenitije učesnike i odabrane glave Crne Gore. Već sam pitao da li ti preci imaju potomke i kako se unuci ne javljaju za reč da brane svoje dedove.

Ajde što ćute Srbi, ali imaju li gde živog potomka poslanici Podgoričke skupštine Hamdibeg Selanović, Hasanbeg Hasanbegović, Mahmut Beganović, Nazim beg Mahmutović, Kamber Dema, Mustafa Jajaga, Mehmet Zećiraga, da ih uzmu u zaštitu od nečuvenih uvreda i kleveta?

Opraštajući se od Amfilohija rekao sam da je Crna Gora jedina zemlja na svetu u kojoj nema fašističkih, a ima antifašističkih jama. I kad se govori o pomirenju, ispada da jamari neće da se mire sa jamljenima. Kao u epigramu: “Crna Gora Peka rodi da Beograd oslobodi / a Srbija Nemanjicu da porobi Podgoricu / i ostale Nemanjiće da pokore Momišiće!” Ne znam kako su hteli u EU a ne priznaju njenu rezoluciju kojom je izjednačen komunizam i fašizam. Zbog nečuvenih laži, iracionalne bratomržnje, podsticanja bratoubilačkog rata – mladi naraštaji, potomci četnika i partizana, masovnim litijama, kakve svet nije video, pod sramotom su ih oterali kućama.

Kako vidite budućnost Mila Đukanovića u novoj Crnoj Gori?

Nadam se da je za proteklih trideset godina stekao pravih prijatelja koji ga neće izneveriti.

Za Zdravka Krivokapića važi jedan paradoks: prigovaraju mu da nije Srbin, a da mu je vlada crkvena? Kako vama deluje novi premijer? Čiji je on mali?

Gospodin Krivokapić je tri dana ćutao u Skupštini Crne Gore ne bi li oni koji su mu se obraćali sebe bolje čuli i dosetili se da ono što govore nije na dnevnom redu nijednog parlamenta na svetu. Na kraju su protestovali što odbija da im se pridruži, ćuti i ne naseda na provokacije, jer su imali municije za hiljadu i jednu noć.

Time je podigao letvicu i dao visinu celom skupu. Spuvao je naduvani, vanvremeni crnogorski balon, spustio ga na zemlju i današnji dan. Rekao da je Crnoj Gori uzor Luksemburg. Izveo članove svoje vlade bez krvi na rukama i putera na glavi. Svi zajedno imali su manje godina nego što Gospodar ima satova, a krenuo je da na svoje ime uknjiži i Crnu Goru i sedmoro brda i Boku Kotorsku…

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 17. decembra

Digitalno izdanje i pretplata dostupni su na Nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom