Kakva je epidemiološka situacija u Srbiji, parlamentarni izbori u Hrvatskoj, Kokoškov je novi trener Fenerbahčea: Vaš brifing za nedelju

0

PRESEK – Zaraza koronavirusom je u Srbiji registrovana kod 15.829 ljudi, a do sada je od kovida 19 preminulo 306 pacijenata, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U poslednja dva dana preminulo je 19 osoba.

Vanredna situacija je na snazi u deset opština i gradova.

PELEMIŠ: UMIRU I MLADI BEZ DRUGIH BOLESTI – Infektolog Mijomir Pelemiš kaže da treba jasno i glasno reći da virus nije oslabljen, a dokaz je da svi obolevaju.

Virus ne bira uzrast, pitanje je samo kakav će biti ishod, rekao je Pelemiš.

To je, dodaje, virus koji je od početka ovde. “Dokazano je da umiru i mlađi, bez i jedne jedine druge bolesti”, upozorio je Pelemiš, a preneo RTS.

KON: BOLNIČKI KAPACITETI GOTOVO POPUNJENI – Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon rekao je za Danas da postoji mogućnost da se ponovo otvore privremene bolnice u kojima bi bili smešteni pacijenti oboleli od korona virusa sa lakšom kliničkom slikom.

Da li će to biti Arena, Sajam ili neko drugo mesto, ja ne znam. Ono što vidimo jeste da su postojeći kapaciteti gotovo popunjeni i treba da razmišljamo u tom pravcu. Takav smeštaj bi bio za lake i asimptomatske pacijente pa čak i za neke kojima nije potrebno praćenje zdravstvene situacije”, kazao je Kon za Danas.

ARENA POSTAJE COVID BOLNICA – Beogradska dvorana “Štark arena” od ponedeljka će biti pretvorena u privremenu kovid bolnicu koja će imati 500 bolničkih kreveta i sve uslove za prijem obolelih od koronavirusa, a od utorka Ortopedska klinika na Banjici biće vraćena u kovid sistem i biće ponovo kovid bolnica, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Zlatibor Lončar je novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica u Srbiji rekao da su imali analizu i da je tokom noći više od 130 pacijenta zadržano na bolničkom lečenju.

“Svakog dana više od 100 pacijenata primimo na bolničko lečenje”, rekao je Lončar.

SZO: HLOROKIN NE SMANJUJE SMRTNOST – Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da prekida svoja ispitivanja leka za malariju hidroksihlorokina i kombinaciju lekova za virus HIV lopinavir/ritonavir na pacijentima hospitalizovanim zbog koronavirusa, pošto oni nisu doprineli smanjenju smrtnosti.

Privremeni rezultati testiranja pokazuju da hidroksihlorokin i lopinavir/ritonavir doprinose malom ili nikakvom smanjenju smrtnosti kod hospitalizovanih kovid pacijenata u poređenju sa standardnom negom, objavila je SZO.

Кako se dodaje, ispitivanje će biti odmah prekinuto, prenosi Rojters.

TRAMP: SLUČAJEVI, SLUČAJEVI, SLUČAJEVI… – Ako se testira 40.000.000 ljudi, ima mnogo slučajeva zaraze, koji se bez testiranja ne bi pojavljivali svake večeri na “Lažnim večernjim vestima”, poručio je američki predsednik Donald Tramp.

Donald Tramp se oglasio na Tviteru povodom epidemiološke situacije u SAD, koje su zemlja sa najviše registrovanih slučajeva zaraze i smrti od kovida 19, dok je treći dan zaredom zabeleženo više od 50.000 novozaraženih.

PARLAMENTARNI IZBORI U HRVATSKOJ – U Hrvatskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, za koje stručnjaci kažu da su najneizvesniji do sada. Građani od sedam do 19 časova biraju između 192 liste sa 2.700 kandidata za poslanike Hrvatskog sabora.

Pravo glasa ima 3,86 miliona birača, koji u Hrvatskoj i inostranstvu glasaju na oko 7.000 biračkih mesta. U 10 izbornih jedinica bira se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

KOKOŠKOV NOVI TRENER FENERBAHČEA – Selektor košarkaša Srbije Igor Кokoškov zvanično je postavljen za trenera Fenerbahčea, objavio je njegov budući klub. Кokoškov je pored angažmana u КSS bio i pomoćni trener u Sakramento Кingsima, tako da će sigurno morati da se odrekne posla u Americi.

Predhodnih dana je u medijima nagoveštavano da će Igor Кokoškov prvi put posle 20 godina profesionalno napustiti Ameriku, a juče je to i zvanično potvrđeno.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: