Kako znati kada je bol simptom nečeg većeg: Upale mogu da budu posledica autoimunih bolesti

0
Foto: Profimedia

Autoimune bolesti nastaju kada imuni sistem ne prepoznaje sopstvene ćelije kao svoje. Najčešće su ugroženi krvni sudovi, vezivna tkiva, pankreas i štitna žlezda, zglobovi, mišići, koža i crvena krvna zrnca. Ali, kako prepoznati simptome autoimune bolesti?

Bol u zglobovima ukazuje na artritis

Preaktivan imunološki sistem može da prouzrokuje bolove u zglobovima. On stvara antitela koja uništavaju koštanu ovojnicu i izazivaju bolove. Reč je o reumatoidnom artritisu koji, ako se ne leči na vreme, može da izazove trajno oštećenje kostiju, prenosi N1.

Upale se javljaju u bubrezima i plućima

Zbog prevelike aktivnosti imunološkog sistema antitela mogu da se zadrže na jednom mestu kao što su bubrezi, nervi i pluća. Ako ostanu predugo, zalepe se za organe i tako prouzrokuju upalne procese.

Naglo mršavljenje može biti posedica upalne bolesti creva

Antitela često napadaju creva i dovode do problema sa stolicom. Kao posledica preterane imunološke aktivnosti javlja se dijareja, krvarenje, bolovi u trbuhu i nekontrolisani gubitak kilograma.

Glavni oblici upalnih bolesti creva su Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Koronova bolest može da se pojavi u bilo kom delu probavnog trakta, dok ulcerozni kolitis zahvata isključivo debelo crevo i rektum.

Nepravilan rad pankreasa ukazuje na dijabetes

Imunološki sistem proizvodi antitela koja napadaju ćelije u pankreasu zadužene za proizvodnju insulina. To remeti rad pankreasa i povećava rizik od dijabetesa tipa 1.

Problemi sa vidom mogu biti znak multiple skleroze

Slabljenje vida, slepilo i loša koordinacija ruku mogu biti rani pokazatelji multiple skleroze. Ova bolest pogađa dugačke produžetke ćelija neurona zbog čega poruke iz mozga ne stižu do organa ili stižu sa zakašnjenjem.

Ubrzani puls može otkriti probleme sa štitnom žlezdom

Imunološki sistem kontroliše rad štitne žlezde, koja je ujedno i prvi organ koji strada ako se pojave promene u samom imunom sistemu. Promene telesne težine, pojačana nervoza, ubrzan rad srca i suva koža najčešće ukazuju ili na smanjeni ili na pojačani rad štitne žlezde.