Kako utrošiti Bezosovih 10 milijardi za ekologiju i da li je to dovoljno novca: “Izbaciti fosilna goriva, ukrotiti vetar, zaštitit šume…”

0
Foto: Profimedia

Šef Amazona i najbogatiji čovek na svetu Džef Bezis pre nekoliko dana je objavio da pokreće fondaciju “Bezos Earth Fund” i da će joj za početak donirati svotu od 10 milijardi dolara, koja će se postepeno ulagati u borbu protiv klimatskih promena.

Profesorka Elizabet Robinson sa Univerziteta u Ridingu smatra da bi novac trebalo iskoristiti tako da se vlade uvere u to da treba prestati finansirati fosilna goriva, koja proizvode ugljen-dioksid i zagrevaju našu planetu.

“Morali bismo početi da ulažemo u čistu energiju umesto u onu nalik obnovljivoj. Ako to učinimo, već smo obavili više od pola posla”, rekla je ona za BBC.

I Simus Garvi, stručnjak za energetiku na Univerzitetu u Notingemu smatra da je obnovljiva energija ključna.

Tvrdi da je tehnologija dostupna, ali smatra i da bi morala “pojeftiniti” kako bi je ljudi mogli koristiti.

“Govorimo o fleksibilnosti električne energije”, kaže. Predlaže kombinovanje solarne i energije vetra kako bi sve moglo funkcionisati tokom cele godine.

“Vetar zavisi od godišnjeg doba. Često duva vrlo jako, što nam je nedavno pokazala oluja Denis. I solarna je energija pitanje godišnjeg doba jer sunce najjače sija leti. Stoga bi te dve prirodne pojave trebalo izbalansirati”, rekao je Garvi.

S obzirom na to da se puno govori o uticaju automobila i aviona na životnu sredinu, Robinson predlaže da se novac utroši na usavršavanje saobraćajnih sistema.

“Moramo da počnemo da ulažemo u dostupan i jeftin javni prevoz kako bismo ljudima omogućili da se umesto automobila voze vozovima”, kaže Garvi.

“Naravno, moramo jesti, ali i pronaći bolje načine bavljenja poljoprivredom i šumarstvom”, kažu.

Stručnjaci ističu da Bezos ne bi mogao sam da reši klimatske promene i probleme, ali da bi njegov novac, ako bude pravilno usmeren, mogao da bude pokretač za neke nove projekte.