Kako telo što pre očistiti od nikotina

0
Foto: Profimedia

Stalno se govori o štetnosti nikotina po ljudski organizam, ali naučnici kažu da nekada nije dovoljno samo prestati pušiti, jer je telu potrebno vreme da se oslobodi toksina. Najbrži način da se telo očisti od nikotina je uz pomoć ovih namirnica:

1. Spanac

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže organizmu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću.

2. Brokoli, karfiol i kupus

Povrće iz porodice krstašica izuzetno je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnim u smanjivanju raznih nivoa u probavnom sistemu, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina. Treba ih kuvati što kraće da bi zadržali nutritivnu vrednost, prenosi N1.

3. Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem telo gubi potrebnu tečnost, pa organizam mnogo brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje veće količine domaće vitaminske vode koju lako možete da napravite sami, kao i zeleni čaj, prepun antioksidanata, pomaže kod “ispiranja” tela od nikotina

4. Šargarepa

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Šargarepa sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Iscedite je u sokovniku, pomešanu s jabukom i limunom, ili je naribajte u salatu, piše Zadovoljna.hr.

5. Kivi, limun i pomorandža

Osim vode, pušenje izbacuje i vitamine A,C i E iz tela, koji inače jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine, uzmite kivi ili čašu limunade.

Sok od pomorandže hidrira telo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscedite dve pomorandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.