Kako su protekli pregovori Ukrajine i Rusije na beloruskoj granici? Obe strane se povukle na konsultacije, nova runda razgovora se očekuje u narednim danima

0
(beta/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

U toku je peti dan rata u Ukrajini – koji je počeo ruskim napadom – ili onoga što je ruski predsednik opisao kao “specijalnu vojnu operaciju zaštite stanovništva u Donbasu od genocida kom je izložen prethodnih osam godina”.

Glavni događaj dana su pregovori dve delegacije koji se odigravaju na granici Ukrajine i Belorusiji, koji su, kako prenose svetski mediji, zvanično okončani. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je neposredno posle završetka pregovora da je potpisao zahtev za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju.

Kako prenosi BBC, obe strane će se vratiti u svoje glavne gradove na konsultacije uoči druge runde pregovora, koja bi mogla da se održi narednih dana, prenosi beloruska Belta novinskoj agenciji Rojters.

Očekivanja za mirno rešenje nisu bila velika pre sastanka u ponedeljak.

Ukrajina je rekla da želi prekid vatre i povlačenje Rusije, dok je Kremlj rekao da neće saopštiti svoj stav. Ruski pregovarači su razgovarali o sklapanju sporazuma koji je u interesu obe strane, prenosi BBC.

Vladimir Medinski, šef ruske delegacije na pregovorima sa ukrajinskom stranom, rekao je da su se dve strane dogovorile da razgovori budu nastavljeni i da naredna runda bude održana sledećih dana na poljsko-beloruskoj granici.

“Najvažnije je da smo se dogovorili da nastavimo pregovarački proces. Postigli smo dogovor da sledeći sastanak bude održan narednih dana na poljsko-beloruskoj granici”, rekao je Medinski novinarima nakon završetka današnjih pregovora koji su trajali pet sati.

Objasnio je da će se do tada obe delegacije konsultovati o pregovaračkim pozicijama sa rukovodstvima svojih zemalja, prenosi Interfaks.

Savetnik šefa kabineta Zelenskog ocenio je u svojoj objavi na Tviteru da su pregovori teški. Međutim, bez ikakvih obaveznih ultimatuma.

“Nažalost, ruska strana je i dalje izuzetno pristrasna u svojim destruktivnim procesima, dodao je Mihail Podoljak.