Kako su izgledali „fast fudovi“ u starom Rimu: Neverovatna otkrića iz Pompeje…

1
Beta/Luigi Spina/Parco Archeologico di Pompei via AP

(Beta-AFP) – U ostacima antičkog grada Pompeje je otkriven „termopolijum“ – vrsta ulične radnje „brze hrane“ u starom Rimu, ukrašen raznobojnim motivima i u izuzetnom stanju očuvanosti, objavilo je u subotu rukovodstvo tog arheološkog nalazišta na obroncima vulkana Vezuva čiji ga je pepeo zatrpao pre skoro dve hiljade godina.

Tezga radnje, netaknuta pod vulkanskim pepelom, delimično je iskopana 2019. godine, ali rad je produžen kako bi se što bolje očuvalo ceo objekat na uglu dveju ulica u trgovačkoj gradskoj četvrti Pompeje.

Pored već poznate freske koja predstavlja Nereidu (morsku nimfu) na konju, arheolozi su našli, obojene u jarke boje, i slike životinja i živine, a naročito pataka koje su jele uz vino ili vruće napitke.

Najdragocenije što su naučnici našli su reljefi u stolu s crtežima hrane koji bi mogli pružiti dragocene informacije o gastronomskim navikama u Pompeji u vreme erupcije Vezuva 79. godine nove ere.

U loncima od terakote nađenu su deo patke, kosti svinja i koza, ribe i puževi. Nekoliko sastojaka je kuvano zajedno, slično špansko jelu „paelja“.

Na dnu jedne tegle nađen je istucani pasulj, korišćen za izmenu ukusa vina.

„Pored toga što svedoče o svakodnevnom životu u Pompeji, mogućnosti za analizu ovog termopolijuma su izuzetne, jer je prvi put otkriveno sve što se nalazilo na nekom mestu“, rekao je u saopštenju Masimo Osana, generalni direktor Arheološkog parka Pompeje.

U blizini su nađene amfore, cisterna i česma, kao i ljudske kosti, medju kojima jednog muškarca u pedesetim godinama u blizini dečijeg krevetića.

„Izgleda da su vlasnici na brzinu zatvorili i napustili lokal, a moguće je da je neko, verovatno najstariji čovek, ostao i poginuo tokom prve faze erupcija, pri rušenju potkrovlja“, objasnio je Osana u intervjuu agenciji Ansa.

Drugo telo bi moglo biti telo nekog lopova ili neki gladni begunac „iznenađen vatrenim isparenjima ispod poklopca tegle koju je upravo otvorio držeći je u ruci“, smatra on.

„Termopolijum“ – od grčkog „termos“ što znači vruće i „poleo“ što znači prodaja, bio je veoma popularan u rimskom svetu. Pompeja je imala čak 80 takvih „fast fudova“.

Pompeja, sahranjena erupcijom Vezuva 79. godine nove ere, sa skoro četiri miliona posetilaca 2019. godine, drugo je najposećenije mesto u Italiji, posle Koloseuma u ​​Rimu. Arheolozi su iskopali samo trećinu tog gradskog lokaliteta koji se zasad proteže na 44 hektara, nedaleko od Napulja.

1 KOMENTAR

Comments are closed.