Kako stvarno “radi” kineska vakcina

0

Početkom 2020. godine, Pekinški institut za biološke proizvode stvorio je inaktiviranu vakcinu protiv korona virusa nazvanu BBIBP-CorV. Klinička ispitivanja koja je vodila državna kompanija Sinofarm pokazala su da je ona imala stopu efikasnosti od 79 procenata. Kina je odobrila vakcinu i ubrzo počela da je izvozi u druge zemlje, piše Njujork tajms u tekstu “Kako radi kineska vakcina”.

BBIBP-CorV deluje tako što uči imuni sistem da stvara antitela protiv SARS-CoV-2 korona virusa. Antitela se vežu za virusne proteine, kao što su takozvani spajk (šiljasti) proeteini koji pokrivaju njegovu površinu.

Da bi kreirali BBIBP-CorV, istraživači iz Pekinškog instituta dobili su tri varijante korona virusa od pacijenata u kineskim bolnicama. Odabrali su jednu od varijanti jer je bila u stanju da se brzo razmnožava u ćelijama bubrega majmuna.

Ubijanje virusa

Jednom kada su istraživači proizveli velike zalihe korona virusa, polivali su ih hemikalijom zvanom beta-propiolakton. Jedinjenje je onemogućilo koronaviruse vezujući se za njihove gene. Inaktivirani koronavirusi više nisu mogli da se repliciraju. Ali, njihovi proteini, uključujući spajk, ostali su netaknuti.

Zatim su istraživači izvukli inaktivirane viruse i pomešali ih sa malom količinom jedinjenja na bazi aluminijuma nazvanog adjuvansi. Adjuvansi stimulišu imuni sistem da pojača svoj odgovor na vakcinu. Inaktivirani virusi se koriste više od jednog veka. Džonas Salk ih je koristio za stvaranje svoje polio vakcine pedesetih godina, a one su osnova za vakcine protiv drugih bolesti, uključujući besnilo i hepatitis A.

Podsticanje imunološkog odgovora

Pošto su korona virusi u valcini BBIBP-CorV mrtvi, mogu se ubrizgati u ruku bez da se osoba razboli od Covid-19. Kada uđu u telo, neke od inaktiviranih virusa proguta vrsta imune ćelije koja se naziva ćelija koja prezentuje antigen.

Ćelija koja prezentuje antigen cepa korona virus i prikazuje neke od njegovih fragmenata na površini. Takozvana pomoćna T ćelija može otkriti fragment. Ako se fragment uklopi u jedan od svojih površinskih proteina, T ćelija se aktivira i može pomoći regrutovanju drugih imunih ćelija da odgovore na vakcinu.

Stvaranje antitela

Druga vrsta imunih ćelija, nazvana B ćelija, takođe se može susresti sa inaktiviranim korona virusom. B ćelije imaju površinske proteine u ogromnom mnoštvu oblika, a nekolicina ih može imati pravi oblik da se prikači na korona virus. Kada se B ćelija zaključa, ona može povući deo ili ceo virus unutra i na svojoj površini predstaviti fragmente koronavirusa.


Pomoćna T ćelija aktivirana protiv korona virusa može da se zakači za isti fragment. Kada se to dogodi, aktivira se i B ćelija. Razmnožava se i izliva antitela koja imaju isti oblik kao i njihovi površinski proteini.

Zaustavljanje virusa

Jednom kada se vakciniše sa BBIBP-CorV, imuni sistem može da odgovori na infekciju živih korona virusa. B ćelije proizvode antitela koja se lepe za uljeze. Antitela koja ciljaju spajk protein mogu sprečiti virus da uđe u ćelije. Druge vrste antitela mogu blokirati virus drugim sredstvima.

Telo „pamti“ virus

Klinička ispitivanja Sinofarma pokazala su da BBIBP-CorV može zaštititi ljude od covid 19. Ali, još niko ne može da kaže koliko ta zaštita traje. Moguće je da nivo antitela opada tokom meseci. Ali imuni sistem takođe sadrži posebne ćelije zvane memorijske B ćelije koje mogu zadržati informacije o korona virusu godinama ili čak decenijama.