Kako skinuti stomak: Deset praktičnih saveta za smanjenje obima struka

0
Foto: Profimedia

Danas se mnogo govori o dijetama i o redukciji masti u ishrani, i pojavilo se novo stanovište da su masti, zapravo, korisne. U prošlosti se verovalo da su one razlog gojenja i bolesti zbog čega je preporučivano da se izbegavaju, ali njih koristimo u svakodnevnoj ishrani i one su posle ugljenih hidrata, najvažniji glavni i rezervni izvor energije za naš organizam.

Osim energetske, masti imaju i druge glavne i sporedne uloge u našem organizmu: daju nam energiju, važan su izvor vitamina A, D, E i K, masti su izvor esencijalnih masnih kiselina, učestvuju u sintezi antitela i nekih hormona, izvor su toplote itd.

Ukupni unos masti u ishrani odraslih osoba ne prelazi 25 – 30 odsto dnevnog energetskog unosa, s tim da se svega 10 odsto i manje potreba namiri iz masti životinjskog porekla (zasićenih masti). U ishrani dece i mladih, kao i kod osoba čije su energetske potrebe uvećane, udeo masti može da se uveća na 30 – 35 odsto energetske vrednosti dnevnog obroka, prenosi zagrebački N1.

Međutim, masno tkivo na stomaku nije stvar estetike nego ozbiljno može da utiče na naše zdravlje, jer višak kilograma u području stomaka može da dovede do dijabetesa, hormonalnih poremećaja, visokog pritiska, problema s plodnošću, štitnom žlezdom i mnogih drugih bolesti. Masnoća na stomaku i struku nisu nastale preko noći pa se isto tako neće preko noći ni istopiti.

Ipak, topljenje masnih zaliha uz pomoć vežbi i smanjenog unosa kalorija može da se ubrza ako promenimo dosadašnje životne navike.

Ordinacija.hr donosi 10 korisnih saveta uz koje je moguće smanjiti obim struka/stomaka i poboljšati zdravlje:

1. Smanjiti unos ugljenih hidrata tokom dana

2. Paziti na unos „dijetalne“ prerađene hrane s puno dodate soli i konzervanasa

3. Povećati unos zdravih masnoća i proteina

4. Iz ishrane izbaciti so (smanjiti je), gazirane sokove, alkohol

5. Iz ishrane izbaciti hleb i sve pekarske prerađevine, kao i masne prerađevine

6. Obavezno uvesti svakodnevno kretanje i/ ili fizičku aktivnost

7. Obavezno hranu podeliti u 5-6 manjih obroka

8. Povećati unos tečnosti (tj. vode) na oko dve litre dnevno

9. Smanjiti stres (koliko je moguće) i

10. Ne izbegavati fizičku aktivnost