“Kako se nisi zgrozio nad tom gomilom besmisleno izlivenog gvožđa…”: Marković pozvao Kusturicu da se ogradi od izbora spomenika Stefanu Nemanji

9
gradnja.rs

Reditelj Goran Marković pozvao je danas kolegu Emira Kusturicu, člana žirija za izbor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, da kaže šta je na tom projektu dobro, lepo i značajno ili da se od njega ogradi, ako nije glasao „za” usvojeno rešenje.

U tekstu „Pismo srpskom prijatelju”, objavljenom na sajtu Peščanika, Marković, koji Kusturicu oslovljava sa „dragi Emire”, ukazuje da je prihvaćenim rešenjem „verovatno zauvek unakažen grad” u kome je rođen i u kojem živi.

„Kada si već, s pravom velikog umetnika, preuzeo odgovornost da sudiš šta je lepo a šta nije, važno je da objasniš zašto je jedan značajni vajar, član tvog žirija, u znak protesta otišao iz vaše družine i kako je presudu o nakaznoj skalameriji koja će zauvek ružiti Beograd doneo Nikola Selaković, čija je jedina kvalifikacija to što je Vučićev rob”, objašnjava Marković.

Njemu nije jasno kako se Kusturica nije „zgrozio nad tom gomilom besmisleno izlivenog gvožđa” u visini od 23 metra i zašto i sam nije pobegao iz žirija koji će tu „hrpu neukusa dovući do bivše železničke stanice”.

„I sam znaš da je svaka diktatura sklona takvoj vrsti pritiska na malog čoveka”, piše Marković, pozivajući se na stotine „primera megalomanske potrebe da se podizanjem spomenika zabeleži prisustvo diktatorskih pojava u vremenu koje neumitno briše njihovu beznačajnost”.

„Ali ovaj poslednji, na budućem Savskom trgu, ima još jednu osobinu – ta skulptura je smešna”, ocenio je Marković, koji smatra da Stefan Nemanja nije zaslužio da ga Goran Vesić „izloži podsmehu i preziru”.

Prema Markovićevom stavu, Vesić je na sebe uzeo ulogu, ne samo da realizuje, nego i objasni „smisao te bezvredne gomiletine železa koja će štrčati ispred jedne vredne i stilski zanimljive građevine kakva je bivša Glavna železnička stanica Beograda, naseobine koja je posle nekoliko milenijuma postojanja počela da nestaje u poplavi kiča”.

„Emire, prijatelju, bar se ogradi od ove katastrofe. Ja sam siguran da ti se ne sviđa ono što ste izabrali ali, ako ništa drugo, bar to reci, jasno i glasno. Inače, gde će ti duša…”, napisao je Marković.

„Nije potrebno urbanističkim promašajima, arhitektonskim neukusom i spomeničkim šundom služiti prostaka na vlasti, koji će ionako uskoro otići. Ne u istoriju, već u zaborav”, uveren je Marković.

9 KOMENTARA

 1. Ti se ne razumeš u umetnost, ali daješ svoje vrednosne sudove o onima koji se razumeju jer jim je to struka ali se razumeš u politiku (jer ti to tako misliš iz svog političkog ugla)! Spomenik još niste ni videli niti doživeli, u realnosti, (ali vaša politička fikcija, je svemoguća)! Ponašate se kao po onoj narodnoj: “Mrzim Iliji, pa mrzim i SVETOG Iliju”!
  Alo bre ne mračite više!

 2. Ovo Vučić sebi diže spomenik i ne znam kako se o tome ne razgovara. Prošla su vremena kada su vladari dizali spomenike sa svojim likom, to je postalo suviše bizarno, a dokazalo se da opstanak takvog vladarskog spomenika nije zagarantovan. Time što je Vučić navukao masku Nemanje, Vučić se nada da će sećanje na njega biti sačuvano i da će sam spomenik izbeći gnev naroda.

 3. Pitam se gde su komentari koji imaju drugaciju pogled na ovaj spomenik.Verovatno hocete da pokazete da se celokupno javno mnjenje zgrazava nad ovim projektom a time podrzava stav gospodina Markovica.A o njemu dovoljno se zna da je eklatantan primer auto soviniste koje je dokazao brojnim istupima u proteklom periodu.A o vama dovoljno znamo kakva vam je uredjivacka politika i koji vam je kapacitet demokratskog delovanja.!

 4. Gospodin Markovic je vise nego u pravu, cak sta vise, vise je nego u pravu, Nisam umetnik, ali veceg kica nisam video, o umetniku koji je uradio spomenik svaka cast, ali domaci “umetnici” nemaju pojma. I opet se ponavljam velicina coveka i njegovog dela se ne meri velicinom spomenika, jer spomenik je samo podsecanje i pocast coveku i njegovim delima, ali to domaci “umetnici” ne razumeju. Kao sto ne razumeju da su ovim cinom rodonaclenika Srpske drzave spustili na nivo kica a sa druge strane potpuno ugusili jedan drugi spomenik, staru zeleznicku stanicu.
  Ali pricati ovu vrstu price nasim “umetnicima” je gubljenje vremena jer oni to ne razumeju niti su dorasli tome.
  Gospodine Momre vi kao monah bi trebalo da imate vise razumevanja bez pominjanja Ajfelovog toranja jer su dimenzije postojanja razlicite i istorijske vrednosti drugacije.
  Da li ce biti turisticka atrakcija, pa iskreno sumnjam, narocito ako se obistine predlozi gospodina Vesica o odrzavanju nekih prestava na bini koja ce u tu svrhu biti postavljena, zaboravljajuci pri tome da je na par koraka bolnica, zanese se covek pa se desavaju takve stvari. Ziveli

 5. Setim se onog Pariza i Ajfela, Nekima je onda to smetalo , danas nema Pariza bez tornja! . Mi smo Srbi inatlije tko nama da ugodi , nema ga, . Nemanja jel zaslužan ili nije , Pitati treba one bez jezika! ali u koje li se mi Carstvo Kunemo Dušanovo valjda, da nije Nemanje…. Kao monah meni ima veći značaj, Vladati biti sila ali na vreme prepoznati Zenit! To je veličina koju je spomenik trebao prestaviti. No u nas uvek mač pa makar i po vlastitom grlu nosi prevagu.

 6. Gospodine Markovicu, uvazavam i cenim Vas stav o ovom kontraverznom umetnickom delu ali nacin na koji se obracate Vasem kolegi i takodje znacajnom umetniku je u najmanju ruku nefer.Vi kao umetnik znate da sud o vrednosti umetnickog dela moze dati samo vreme i da je zbog toga neprimereno javno pozivati bilo koga da kritikuje ovo resenje.Emir Kusturica da je imao potrebu da bilo sta kaze, on bi to i uradio ali sada je posle Vaseg poziva doveden u nezgodnu situaciju.Ako bi rekao da mu se ne svidja spomenuto resenje onda bi se s pravom postavilo pitanje zasto nije izneo takav stav dok je bio clan komisije.Svako ima pravo da kritikuje odluku komisije ali prozivati pojedinacno clanove komisije je javno zigosanje i vrsenje neprimerenog pritiska. Ovaj spomenik mozda i nema pretenziju da bude umetnicko delo, mozda samo zeli da postane turisticka atrakcija i odlican marketinski proizvod koji ce doneti mnogo novca nasoj Srbiji pa je i zbog toga neprimereno pozivati Kusturicu da se izjasnjava.Marketing nije u fokusu umetnika, barem se tako kaze.

 7. На страну све друго, споменик уопште није уопште.

 8. Poštovani gospodine Marković,

  Potpuno se slažem sa vama u svemu, vezanom za Vesićev nakazni “ukras”. Nažalost, molba upućena Emiru Kusturici, idejnom tvorcu Andrićgrada je uzaludno trošenje emocija i energije. Vi pripadate potpuno različitim svetovima svetovima i hvala Bogu da imamo vas.

Comments are closed.