Kako se knez Mihailo borio protiv antivaksera: “Činovnici i sveštenici su bili obavezani da vakcinišu svoju decu…”

0
- / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Mnogi veruju u čipove koji se pomoću vakcina ubacuju u mozak. U tom ubeđenju možda ima očajničke potrage za sopstvenom važnošću. Na ove zanemarene ljude niko ne obraća pažnju. Preskupi i tehnološki prezahtevni čipovi u njihovim glavama bi bili dokaz da bar neko misli na njih, makar i na negativan način.

Naši preci su prednjačili u vakcinaciji. Knjaz Miloš je, po istraživanju Jelene Jovanović Simić, uveo “kalamljenje” 1839. godine. Ukazom kneza Mihaila od 1842. godine su uvedena ograničenja za izbegavanje kalamljenja, zaoštravana sledećih godina. Ljudi se nisu mogli školovati niti oženiti bez odgovarajuće vakcine. Činovnici i sveštenici su bili obavezani da vakcinišu svoju decu. Propisane su kazne za lica koja odgovaraju narod od kalamljenja. Poređenja radi, u Britaniji je obavezna vakcinacija uvedena 1853. godine.

Srpska vojska je na Solunskom frontu prvo bila vakcinisana francuskom vakcinom protiv tifusa u proleće 1916. godine. Mnogi vojnici su dobili visoku temperaturu i otoke. Mnogi su povraćali i bili klonuli. Onda je doktor Hiršfeld ponudio Živojinu Mišiću vakcinu bez nuspojava, koju je isprobao na samom sebi. Hiršfeld je inače godinu dana ranije napustio udobnu profesuru i zaputio se u srce epidemije, valjevsku bolnicu. Mišić mu odgovori da će se prvi cepiti takvom vakcinom. I bi tako. Mišić se prvi vakcinisao, za njim svi viši oficiri, a na kraju 110.000 vojnika.

IZ TEKSTA PREDRAGA J. MARKOVIĆA U NOVOM NEDELJNIKU. CEO TEKST “Vakcina kao ujed Drakule: A naši preci su prednjačili u vakcinaciji…” ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU OD ČETVRTA 8. APRILA