Kako protiče vakcinacija u Srbiji? „Nismo imali izraženiju alergijsku reakciju koja bi mogla da ugrozi neku osobu. Ovo su vakcine kao i sve ostale vakcine…“

0
Foto: Printscreen Youtube

(Beta) – Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Djerlek izjavio je jutros da je cilj imunizacije, posebno masovne koju želimo da sprovedemo, „u što kraćem roku vakcinisati što više ljudi, jer to poenta“.

„Ako bi se desilo da razvlačimo imunizaciju, ona gubi smisao“, rekao je Djerlek za TV Prva i poručio gradjanima da mogu da biraju vakcinu ali da odaberu prvu koje ima na Torlaku, kako bi se imunizacija sprovela u što kraćem roku.

Na pitanje da li je bilo neželjenih efekata primanja vakcine, on je rekao da su na minimalnom novou – „dešava se samo crvenilo na mestu uboda, glavobolja, ali to su sve efekti koji su očekivani i prolaze posle nekoliko sati“.

„Nismo imali neku izraženiju alergijsku reakciju koja bi mogla da ugrozi neku osobu. Ovo su vakcine kao i sve ostale vakcine“, rekao je Djerlek.

On je naveo i da je s jučerašnjim danom vakcinisano 48.500 gradjana, „plus druga doza je takodje počela da se daje, jer već je došlo vreme za drugu dozu“.

„Sa drugom dozom 49.970 ljudi. S tolikim brojem vakcinisanih gradjana nismo imali ozbiljno neželjeno dejstvo“, naglasio je Djerlek.

On je rekao da je širom Srbije više od 350 punktova za vakcinisanje.

Na pitanje o mogućem popuštanju mera protiv korone, rekao je da očekuje maksimalnu opreznsot da se „ne opustimo pre nego treba“.

„Ako budemo uradili masovnu imunizaciju, što kvalitetniju, u narednih 15-20 dana onda tek možemo računati na neko drastičnije popuštanje mera, jer će tad sigurno i brojevi zaraženih početi da padaju“, rekao je Djerlek.