Kako ova zemlja ima najmanje smrtnih slučajeva od korone u Evropi? Brzina je, kažu, ključna…

0
Profimedia

Dok koronavirus daljem Evrope svakodnevno ubija hiljade ljudi, jedna se zemlja ističe po niskom broju smrtnih slučajeva, piše Blumberg.

Slovačka, zemlja bez izlaza na more sa nešto manje od 5,5 miliona stanovnika, zatvorila je škole, profavnice i granice pre svih ostalih evropskih država osim Italije. Političari i televizijski novinari prigrlili su zaštitne maske pre nego što ih je vlada učinila obaveznima.

Te su mere urodile plodom. Šest nedelja posle prvog slučaja zaraze, Slovačka je zabeležila 18 smrtnih slučajeva. Prema podacima univerziteta Džons Hopkins, Slovačka ima najmanjih broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u celoj Evropi.

“Brzina je ključna”, rekla je Eva Šernhamer, šefica Odeljenja epidemiologije Medicinskog univerziteta u Beču. “Idealno bi bilo da se epidemija suzbije u trenutku kada se može doći do svakog bliskog kontakta zaražene osobe. Gledajući unazad, Slovačka je napravila pravu stvar.”

Čelnik regije Bratislava Juraj Droba zatvorio je škole dva dana nakon što je Slovačka zabeležila prvi slučaj zaraze i nedelju dana pre ostatka zemlje. “Video sam šta se događalo u Italiji”, rekao je Droba.

Glavni zdravstveni inspektor Slovačke Jan Mikas naredio je policiji da na granici zaustavi konvoj skijaša koji se vraćao iz Austrije i stavi ih u karantin.

Kod 60 osoba iz tog konvoja kasnije je utvrđena zaraza koronavirusom.

Poput mnogih evropskih zemalja, Slovačka se ovih dana priprema za popuštanje mera za suzbijanje širenja zaraze kako bi oporavila devastiranu ekonomiju.

“Ako se trendovi nastave, moći ćemo da kažemo da smo po pitanju suzbijanja širenja virusa jedni od najboljih na svetu”, rekao je Martin Smatana, čelnik Instituta za zdravstvenu politiku koji je radio statističke modele i projekcije širenja virusa. “Virus se u većini populacije ne širi.”

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus