Kako mali Đokica zamišlja igranje na berzi i zašto tamo nema “lake love”: Veliko istraživanje u novom Nedeljniku

0
Profimedia

Sve je više priručnika ali i instant vodiča na internet platformama kako se iz udobne beogradske fotelje može trgovati akcijama i drugim hartijama od vrednosti (obveznice, opcije, forvardi i fjučersi) na svetskim berzama.

Osim što primamljivo zvuče i navlače čitaoca na laku zaradu, validnost većine takvih vodiča meri se kvalitetom saveta “gledanja u šolju” dokonih domaćica ili lekcija iz brošure “kako mali Đokica zamišlja igranje na berzi”. Širenje mistifikacija o “lakoj lovi” na berzi lako se prima u zemljama čije je stanovništvo vaspitano na filozofiji bogaćenja preko noći i bez mnogo truda i znanja.

Može li neko iz Beograda da se igra na berzi? Šta mu je za to potrebno? I kolike su šanse da postane srpski Voren Bafet?

Dvojica berzanskih igrača iz Beograda – mladi investitor Stefan Ćulibrk i Milutin Nikolić, suvlasnik firme Citadel – smatraju da je trgovanje na berzi sve samo ne jednostavan posao na kome se zarađuje laka lova. A na pitanje može li se iz Beograda igrati na berzi, odgovaraju: “Može. Iz Beograda se može trgovati svim vrstama hartija od vrednosti, osim dužničkim hartijama privatnih kompanija.”

Veliku analizu Miše Brkića čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici