Kako koronavirus prodire u ljudski organizam i zašto mu “kamufliranje” uspeva

0
Foto: Profimedia

Kao na vrata. Tako koronavirus ulazi u ljudski organizam, a Skaj njuz prenosi naučna saznanja o tome gde kovid-19 pribavlja i kako koristi propusnicu za ulazak u ćelije “domaćina”.

Naučnici su otkrili strukturu enzima zvanog nsp16 koji koronavirus koristi da bi zavarao imuni sistem i dobio pristup ćelijama domaćina, koje “otima” da bi se umnožio, prenosi RTS.

Razumevanje načina na koji nsp16 deluje može dovesti do novih antivirusnih lekova za pacijente sa kovidom 19 inhibiranjem enzima koji omogućavaju virusu da prođe kroz sistem za bezbednost ćelija.

Enzim se koristi za modifikovanje nečega što se naziva “mesindžer RNA kep”, potpis koji ćelijama kaže da su proteini za koje im je rečeno da ih stvaraju pravi.

“To je kamuflaža”, rekao je dr Jogeš Gupta sa Univerziteta u Teksasu, vodeći autor studije koja je objavljena u časopisu “Nejčur Кomjunikejšns”.

“Zbog modifikacija, koje prevare ćeliju, rezultirajuća virusna RNA poruka se smatra delom sopstvenog koda, a ne kao strana”, navodi Gupta.

Razumevanje strukture enzima moglo bi omogućiti istraživačima da razviju lekove – nove male molekule koji bi sprečili nsp16 da napravi bilo kakve modifikacije.

Imuni sistem bi tada prepoznao invazivni virus po onome što jeste i mogao bi da ga napadne.

“Jogešev rad otkrio je 3D strukturu ključnog enzima koronavirusa potrebnog za njegovu replikaciju i pronašao džep u njemu koji može biti ciljan da inhibira taj enzim”, rekao je koautor studije profesor Robert Hromas.

“Ovo je osnovni napredak u našem razumevanju virusa”, dodao je Hromas.