Kako je Vlade Divac omogućio Kobiju Brajantu da postane legenda i zašto ga zlobnici zavitlavaju da kao generalni menadžer pokušava da napravi najgori trejd u istoriji

1
Foto: Profimedia

Bio je rođendan Kobija Brajanta i bilo je ludo. Od društvenih mreža do najzabačenijih kutaka internet bespuća, svi su proslavljali dan kada je rođena Crna mamba. Ali se malo ko setio kako je Kobi Brajant dospeo u Los Anđeles Lejkerse u čijem dresu je ispisao istoriju i postao toliko važan da i mali Filipinac i invalidski penzioner u Zimbabveu znaju za njegov rođendan.

“Trejd Divca bi mogao da pokrene Hornetse”, bio je naslov u novinama dan nakon što je potvrđeno da je Šarlot Lejkersima ponudio prava na izbor iz prve runde drafta Kobija Brajanta, za Vlada Divca. I da su Lejkersi pristali.

“Hornetsi su jedan od najgorih timova u defanzivi, kao i u skoku, u čitavoj ligi, a centar talentovan za igru u oba pravca, mogao bi da unapredi ekipu”, piše u tom tekstu.

Niko tada nije mogao da predpostavi da će to biti jedan od najgorih trejdova u istoriji NBA lige. Za Šarlot naravno. Zbog Brajanta, ne zbog Divca.

U godinama koje su usledile, Brajant je postao sinonim za košarkaškog ubicu. A malo je falilo da bude drugačije…

Divac je nekoliko dana pre nego što je trejd realizovan, najavio da će završiti karijeru. Kada mu je rečeno da bi mogao da se preseli u Šarlot, bio je još bliži toj odluci. Njegova supruga Ana, želela je da razvije svoju glumačku karijeru u Holivudu, a jedan od osnovnih preduslova za tako nešto bio je da živi u Los Anđelesu. Ipak, bračni par Divac pronašao je kompromis, na Brajantovu sreću.

Mnogo godina nakon tog trejda, Divac je jedan od perspektivnijih generalnih menadžera u ligi. I svaki put kada dođe do perioda za razmenu igrača, legendarnog srpskog košarkaša provociraju da namerno pravi najlošije trejdove da sa večne liste svrgne onaj “najgori u istoriji”: Kobi Brajant za Vlada Divca.

1 KOMENTAR

  1. Los tekst. To je bio sasvim normalan trade – uzeli su iskusnog centra za klinca koji ce mozda jednog dana biti dobar. Tako je i Kawhai zavrsio u San Antoniju i jedno jos 100 primera.

Comments are closed.