Kako je u Ugandi oralni seks postao političko pitanje: Kad predsednik nešto zabrani…

0
Foto: Profimedia

Predsednik Ugande već duže vreme najavljuje da će u toj državi zabraniti oralni seks, upozoravajući na polno prenosive bolesti. Sada se očekuje zakonsko rešenje.

Joveri Museveni, predsednik države na istoku Afrike, koja broji oko 40 miliona građana, uputio je, na konferenciji za medije, javno upozorenje o zabrani praktikovanja oralnog seksa, prenosi RTS.

Još 2014. godine, Museveni je izjavljivao da oralni seks izaziva prenošenje parazita. Iste godine potpisao i zakon o homoseksualcima, prema kome je u Ugandi zabranjeno biti gej.

Tada je učinio kažnjivim i delo neprijavljivanja osoba homoseksualne orijentacije. Građani Ugande rizikuju da budu osuđeni na doživotnu robiju ako se dokaže da upražnjavaju homoseksualne odnose.

Predsednik Museveni okrivio je strance da utiču na građane Ugande kako bi praktikovali oralni seks, koji je proglasio pogrešnom praksom. „Usta služe za jelo, ne za seks, zna se gde je seksu mesto“, rekao je Museveni.

Inače, Musevini je predsednik Ugande već 33 godine. Učestvovao je u svrgavanju Idija Amina. Godine 2006. ukinuo je vremensko ograničenje trajanja predsedničkog mandata.

Osim zabrana koje se odnose na homoseksualne odnose, poznat je i po tome što je nizom mera, uspeo da smanji broj obolelih od side u Ugandi.