Kako je Srđan prenosio utakmicu protiv Hrvata… Mi mislimo da plače od sreće, a on mi kaže: Perune, dobio sam otkaz. Odmah sam nazvao urednika…

0
Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Legenda srpskog rukometa Nenad Peruničić prisetio se čuvenog duela između reprezentacija tadašnje SR Jugoslavije i Hrvatske na Evropskom prvenstvu 1996. godine u Španiji i čuvenog prenosa legende sportskog novinarstva Srđana Kneževića – mnogi će tvrditi da mu je upravo komentarisanje na tom EP i baš te utakmice protiv Hrvatse obeležilo karijeru.

Peruničić je istakao da je meč sa Hrvatima na EP 1996. sam po sebi bio težak, budući da je u pitanju prvi duel dve zemlje nakon rata, ali da nije bilo mržnje prema dojučerašnjim kolegama.

“Nije bilo, niti je moglo biti… Samo emocije, njihove i naše. Odigrali smo mnogo dobro tu utakmicu i na kraju pobedili rezultatom 27:24. Otišli smo u polufinale, a Hrvati nisu prošli grupu. Tri meseca kasnije, Hrvati su posle debakla na EP postali olimpijski prvaci. To govori o njihovoj, ali i našoj snazi”, rekao je Peruničić u intervjuu za Kurir.

Peruničić upravo ističe kako je glavni junak susreta u Španiji bio Knežević koji je “originalno, sa puno strasti, emocija i ljubavi prema rukometu prenosi utakmicu”.

“Bio je poseban. Kako je prenosio, to je bilo nešto neverovatno. On za nas, i mi za njega, kao jedno. Taj duel sa Hrvatima, prenosio je sa nabojem patriotizma i nacionalizma. Iz njega je izlazila ogromna količina emocija”, rekao je Perunučić.

Međutim, posle utakmice i pobede svi u taboru Jugoslavije su bili srećni. Osim Kneževića, koga su igrači zatekli kako plače u svojoj sobi.

“Mi smo mislili da plače od sreće. Kad on u tom trenutku meni kaže: ‘Perune, dobio sam otkaz. Pitam ga, da mi objasni, a, on govori: ‘zvao me je urednik RTS, i kritikovao zbog načina kako sam prenosio utakmicu Jugoslavije i Hrvatske’. U tom trenutku sam trgao telefon, nazvao tog urednika, kojeg niti znam, niti mu se sećam imena”, rekao je Peruničić.

Kako je istakao, preko telefona mu je poručio da “nikada, nijedan rukometni reprezentativac neće davati izjave za RTS”.

“Rekao sam mu da ćemo usloviti da se naše utakmice ne prenose na RTS-u, ako se Srđan ne vrati na posao. Posle 15 minuta, zvali su Srđana. Uleteo je kod nas u sobu, grlio nas i vikao da su ga vratili na posao”, rekao je Peruničić.

Nakon pobede nad Hrvatskom, Jugoslavija je odmerila snage sa Španijom u polifinalu. Pobeda bi donela ulaznicu za Olimpijske igre u Atlanti.

“Ogromna nervoza pred utakmicu. Bili su moćna reprezentacija, domaćini, prvi čovek MOK-a je bio Španac. Sve je bilo jasno. Ja rovit, od dolaska na pripreme, tri meseca bez treninga i kidanja ligamenata. Neđi Jovanoviću strada meniskus. Nažalost, izgubimo 27:23”, rekao je Peruničić.

Peruničić je prokomentarisao i izjavu koju je dao prošle godine na EP, kada je rekao da bi voleo i da “Srbija ima navijače kakve ima reprezentacija Hrvatske”.

“Mene su tada osudili, ali ja sam čovek koji kaže uvek šta misli, bez obzira na posledice. Zna se dobro šta sam mislio. U meču između nas i Hrvata bilo je 4.500 hiljade njihovih navijača, a naših stotinak. Žao mi je što naši ljudi nemaju takvu pripadnost naciji kao oni. Kilometraža između Graca i Beča je ista kao između Zagreba i Graca, otprilike. U Beču živi 250.000 Srba. Eto, to me je zaboleo, zato sam to rekao”, rekao je Peruničić.

“Nisam ja balavac, znam šta pričam. Ja sam Srbin! Njegošev Crnogorac! Zar treba ja bilo kome da se pravdam? Svako ko je dobronameran zna šta sam mislio. Mi smo negde izgubili nacionalnu pripadnost i meni to smeta”, zaključio je Peruničić.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500