Kako je ostavka Mila Đukanovića “nestala” iz Statuta DPS-a

0
AP Photo/Risto Bozovic/Beta

Neće crnogorskom DPS-u biti lako da se posle 30 godina vlasti snađe u opozicionim klupama crnogorskog parlamenta.

Nepoznato je još uvek kako će se partija koja je vladala Crnom Gorom tri decenije u kontinuitetu, neko će reći i mnogo više, od 1945, pošto je reč o naslednici crnogorskog Saveza komunista, “regenerisati” posle izbornog poraza, posebno imajući u vidu da lider stranke Milo Đukanović ostaje na mestu predsednika države, u kohabitaciji sa novim vlastima u kojoj će mu ostati protokolarna ustavna ovlašćenja.

Zanimljivo je da Statut DPS-a zapravo predviđa neke korake u slučaju loših izbornih rezultata, ali je odgovornost predviđena gotovo za svakog osim za samog lidera stranke.

U konkretnom slučaju, olakšavajuća okolnost za Mila Đukanovića je što je nosilac liste bio dosadašnji premijer Duško Marković, pa bi po logici stvari on mogao da bude adresa na koju će se ispostaviti račun za loše rezultate.

Ipak, podgoričke Vijesti su nam otkrile da Statut DPS-a zapravo ne prepoznaje odgovornost predsednika stranke, dok ima precizno definisano postupanje za čelnike lokalnih odbora – davanjem pisane ostavke.

“U Statutu DPS-a piše da u slučaju loših izbornih rezultata predsjednici opštinskih odbora, čelnici tih opština i gradonačelnici treba da podnesu pisane ostavke.

To je propisano za prijestonicu Cetinje i Glavni grad, dok na državnom nivou za lidera DPS-a Mila Đukanovića to pravilo ne važi”, pišu Vijesti.

Nepoznato je, kako navodi ovaj dnevni list, da li će DPS narednih meseci imati vanredni kongres, kako bi se u partijskom vrhu razmatrala odgovornost za loše rezultate na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Nedavno je sa sednice Glavnog odbora DPS-a, četiri dana posle izbora, saopšteno da izborni rezultat predstavlja neuspeh za tu partiju i da zbog toga treba napraviti detaljnu analizu svih opštinskih organizacija, uključujući nivo mesnih odbora.

Za danas u 20 sati zakazana je sednica budvanskog DPS-a koji je ostvario najgori izborni rezultat u istoriji.