Kako je opozicija dobila Hongkong – jednostavno, ljudi su glasali za prodemokratske kandidate

0
Foto: Profimedia

U znak podrške protestima u Hongkongu koji su obeležili ovu godinu, više od polovine od 452 mesta na lokalnim izborima prvi put zauzeli su prodemokratski kandidati na uštrb propekinških.

Koliko su protesti uticali na promene u odnosu snaga u Hongkongu možda najbolje ilustruje podatak da je 2015. godine broj mesta koje je opozicija osvojila bio skoro trostruko manji nego sada. Najveća prokineska stranka je doživela najveći poraz jer je izgubila više od 100 od 182 njenih kandidata.

Izlaznost je takođe bila rekodrna, odnosno značajno viša nego ikad otkada su u Hongkongu 1999. godine počeli da se održavaju neposredni izbori, a oni definitivno imaju simbolički značaj u gradu polarizovanom dugotrajnim protestima.

Glasači su birali između 1.104 kandidata za 452 mesta u lokalnoj samoupravi grada. Više od 4,13 miliona glasača u Hongkongu imalo je pravo glasa na lokalnim izborima, prvima od početka nemira koji su u junu zahvatili tu autonomnu kinesku teritoriju.

Ključnu ulogu u ovakvom rezultatu imali su distrikti koji su ovog puta odabrali prodemokratske kandidate, a među njima su se našli i gusto naseljeni urbani krajevi, kao i ruralnija područja, piše Njujork tajms.

Ovo je i prvi put da je za svako poslaničko mesto trku vodilo najmanje dvoje kandidata, pošto je 2015. godine čak 68 kandidata osvojilo mesto bez ikakve konkurencije.

Dobar rezultat opozicije pokazao je da javnost i dalje podržava demonstrante, iako na protestima ima sve više nasilja. Štaviše, podrška protestima i aktivistima raste i učvršćuje se. Ipak, kako su mediji preneli, na izborima nije bilo nikakvih aktivističkih obeležja i oni su protekli mirno.

Protesti u Hongkongu traju od početka juna. Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predvidjao izručenje osumnjičenih Pekingu i u početku su bili mirni.

Demonstracije na kojima je vremenom sve češće dolazilo do sukoba s policijom, izrodile su protestni pokret protiv vlade Hongkonga i Pekinga i prerasle su u borbu za demokratska prava i očuvanje gradjanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.