“Kako je jedna prodavačica postala premijerka” i kako je estonski ministar morao da se izvini finskoj predsednici vlade zbog uvrede

0
Foto: Profimedia

Estonski ministar unutrašnjih poslova Mart Jelke i vođa krajnje desne stranke EKRE, u subotu je ismejao najmlađu premijerku na svetu Sanu Marin i njenu vladu, u kojoj su četiri ministarke mlađe od 35 godina.

“Sada vidimo kako je jedna prodavačica postala premijerka i kako su drugi ulični aktivisti i neobrazovani ljudi takođe ušli u vladu”, rekao je Helme za radijsku emisiju svoje stranke.

Estonija se u ponedeljak izvinila Finskoj a predsednik te zemlje Kersti Kaljulaid zamolio je finskog kolegu Saulija Niinistoa da prenese pozdrave i lično izvinjenje premijeri.

Socijaldemokratkinja Marin, koja je govorila o odrastanju u siromašnoj porodici, radila je kao blagajnica pre studija i početka političke karijere.

“Izrazito sam ponosna na Finsku. Ovde se dete iz siromašne porodice može obrazovati i postići svoje životne ciljeve. Blagajnica može čak postati i premijerka”, napisala je Marin na Tviteru.

Predstavnici estonski opozicije stali su u zaštitu najmlađe premijerka na svetu.

“Ministar unutrašnjih poslova uvredio je finsku vladu i lično napao novoimenovanu finsku premijerku. Vreme je da odstupi sa svoje pozicije”, poručili su saopštenjem.