Kako je jedan tvit upropastio dobre odnose NBA i Kine: Šta kažu Donald Tramp, Adam Silver, Lebron Džejms. I šta više nikada neće reći generalni menadžer Hjustona…

0
Profimedia

Tviter je poslednjih meseci baš pokvario odnose Sjedinjenih Američkih Država sa Kinom. Tačnije, neki nepažljivi korisnici. Donald Tramp na dnevnom nivou napiše između 10 i 160 diskutabilnih tvitova, a generalnom menadžeru Hjuston Rokitsa Darilu Moriju, bio je dovoljan jedan.

On je preko te društvene mreže pružio podršku demonstrantima u Hong Kongu i time navukao gnev Kine. A niko u NBA ligi ne voli kada je neko tržište ugroženo.

Danima se o tome piše, a Adam Silver i drugi zvaničnici najboljeg košarkaškog šampionata na svetu pokušavaju da “ispeglaju” odnose.

Zbog toga su se čak našli i na udaru predsednika Sjedinjenih Američkih Država koji je izjavio da “o svojoj zemlji svašta pričaju, a Kinezima ništa ne smeju da kažu”.

A onda se pojavio Lebron Džejms, da spasi stvar…

“Neću da ulazim u raspravu sa Morijem, ali mi se čini da nije dovoljno informisan i obrazovan o temi o kojoj je govorio. Mnogo ljudi je zbog toga pogođeno i finansijski i emocionalno i duhovno. Moramo da vodimo računa šta tvitujemo, šta radimo, šta izgovaramo. Da, svi imamo apsolutnu slobodu govora, ali moramo biti pažljiviji zbog negativnih konsekvenci koje sa sobom mogu da donesu”, rekao je Lebron.

Nije želeo da govori o konsekvencama koje bi Mori mogao da trpi zbog svog tvita, ali se priča o tome da su određeni igrači Lejkersa u razgovoru sa Adamom Silverom, direktoru lige rekli da svi igrači za svoje greške plaćaju milionske penale, naročito kada “pokvare imidž” lige.

Tako je tema suvereniteta i teritorijalnog integriteta, tako dobro poznata na ovim prostorima, postala važna i onima koji se zalažu za slobodu govora, ali ne baš uvek.