Kako je Džo Džorgensen “zakuvala” trku Trampa i Bajdena: “Nisu im treći glasači krivi, sami su krivi”

0

U Americi je noć, budni su samo Donald Tramp i brojači glasova. Zato je pravi trenutak da analiziramo koliko je Džo Džorgensen zakomplikovala ovu predsedničku trku?

Profesorka psihologije na Univerzitetu Кlemson i kandidatkinja Libertarijanske stranke Džo Džorgensen nije deo trke za predsednika, a zapravo jeste. Osvojila je 1,6 miliona glasova do sada, a u “swing states” upravo bi glasovi koje je ona osvojila mogli da zafale gubitnicima.

U Džordžiji gde se borba vodi za svaki glas i razlika je par stotina, ona je osvojila 61.000 glasova. U Pensilvaniji je osvojila više od 76.000 glasova, a trenutna razlika je 18.000 i još uvek pada. U Viskonsinu, koji je već zaključen i gde je Bajden preokrenuo situaciju, osvojila je 34.000 glasova, a Tramp je izgubio za 20.000…

“Nisu mu treći glasači krivi, sam je kriv”, poručila je Džorgensen.

Džorgensenova kaže da su njene pristalice dolazile sa različitih stranačkih linija – među njima i “osvešćene demokrate”, koje žele da se američke trupe vrate iz prekomorskih misija, ali i republikanci koji su uznemireni što Tramp nije uspeo da smanji deficit državnog budžeta kako je obećao tokom kampanje 2016. godine.

“Tesna trka glavnih stranaka na ovim izborima trebalo bi da bude znak za uzbunu. Ako mogu da nateram republikance da počnu da se ponašaju kao republikanci i smanjuju deficit. I ako uspem da nateram demokrate da postanu stranka mira, dovodeći naše trupe kući, onda da, bila bih veoma zadovoljna”, rekla je Džorgensenova.