(VIDEO) Kako je Džo Bajden ušao u kampanju za predsedničke izbore

Ukoliko bude pobedio na izborima naredne godine, Bajden će sa svojih 76 godina postati najstariji predsednik u istoriji SAD

0

Džo Bajden, bivši potpredsednik SAD u administraciji predsednika Baraka Obame, nedavno je saopštio da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2020. godine, postavši najistaknutije ime među demokratama koje će se takmičiti protiv aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

Bajden je kandidaturu saopštio na Tviteru, napisavši: “Ulazimo u bitku za dušu ove nacije. Ako Donaldu Trampu damo osam godina u Beloj kući, on će zauvek i fundamentalno promeniti karakter ove nacije. A ja ne mogu da stojim mirno i gledam kako se to dešava. Suštinske vrednosti ove nacije, naš položaj u svetu, naša demokratija – sve što Ameriku čini Amerikom – je na ispitu. Zato danas najavljujem svoju kanidatutu za predsednika Sjedinjenih Država.”

Ovo je Bajdenov treći pokušaj da uđe u Belu kuću kao predsednik SAD, a prethodno se kandidovao 1988. i 2008. godine.

Ukoliko bude pobedio na izborima naredne godine, Bajden će sa svojih 76 godina postati najstariji predsednik u istoriji SAD.

Oko Džoa Bajdena se nedavno podigla prašina kada je nekoliko žena u javnost iznelo detalje o tome kako ih je Bajden neprikladno dodirivao – mirisao im kosu, ljubio ih u čelo i slično, a iako on formalno nije optužen za seksualno uznemiravanje, mnogi dovode u pitanje da li je Bajden adekvatan izbor za demokratskog kandidata na predsedničkim izborima u eri pokreta #MeToo.

Bajden je stvar okrenuo na šalu, te je nekoliko puta usput pomenuo da je grlio ljude, tačnije žene, uz njihovu dozvolu.